POGINULO 139 OSOBA Uhićenja u Kini zbog umiješanosti u eksplozije u Tianjinu

EPA/STR

Kina je uhitila 11 dužnosnika vlade i luke Tianjina osumnjičenih za nemar u vezi s masovnim eksplozijama u kojima je poginulo 139 osoba i znatno uništeno područje oko luke u tome gradu. Policija je privela i 12 rukovoditelja Ruihai International Logistics i druge tvrtke, prenosi BBC.

11 dužnosnika uključuje odgovornog za transportnu komisiju Tianjina Wu Daija i šefa luke Zheng Qingyuea. Tužitelji su naveli kako su optuženi odobrili Ruihaiju da izgradi skladište s opasnim kemikalijama na tom mjesto, iako su znali da se protivi zakonima i sigurnosnim pravilima o minimalnoj udaljenosti. Dužnosnici su također pomogli Ruihaiju da prođe sigurnosne provjere, unatoč činjenici da nisu zadovoljavali sigurnosne standarde.

 

  • Među uhićenima iz Ruihaija su predsjednik tvrtke Yu Xuewei te potpredsjednik Dong Shexuan, kao i menadžeri sigurnosti, financija i poslovanja. U priopćenju se navodi kako je 12 rukovoditelja uhićeno zbog ‘odgovornosti za incident i nezakonitog skladištenja opasnih kemikalija’.

 

U eksplozijama koje su se dogodile 12. kolovoza, koje su uzrokovane opasnim materijalima u skladištima Ruihai, uništeno je stotine kuća. Eksplozije su izazvale i zabrinutost zbog skladištenja opasnih kemikalija i udaljenosti zgrada od skladišta. Utvrđeno je kako su najmanje tri stambena kompleksa izgrađena na udaljednosti manjoj od kilometra od skladišta, što je zabranjeno kineskim zakonom.

Komentiraj