Poduzetništvo je jedno od najučinkovitijih rješenja za ostanak mladih u Hrvatskoj

Virtualni ženski poduzetnički centar donosimo vam priče o mladim, školovanim ljudima koji su nezaposleni, ali žele ostati u Hrvatskoj i boriti se za svoju egzistenciju u domovini, kroz otvaranje vlastitih tvrtki ili obrta.

Među njima su primjerice, Josip Širac (21), član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji ovih dana intenzivno radi na otvaranju pilane u kojoj bi se bavio obradom i preradom drveta. Nakon školovanja i nezaposleničkog iskustva, Josip Širac nije pomišljao na odlazak iz rodnog Pakraca i Hrvatske, iako je to većina njegovih vršnjaka već napravila. Umjesto toga okrenuo se poduzetništvu.

“U mojoj obitelji nema poduzetnika i ja ću biti prvi koji će krenuti tim stopama, što me dodatno motivira da ne posustanem prema zacrtanom cilju. Zato sam krenuo u proces samozapošljavanja, zato pohađam i besplatne edukacije Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i Grada Pakraca, zato ću biti poduzetnik vrlo brzo. Sad znam jedno – da treba biti uporan, da ne treba odustajati, da se treba boriti i ja ću to sve napraviti sa svojim poduzetništvom u Hrvatskoj. Ne idem ja nigdje”, jasan je ovaj mladi, budući poduzetnik iz Pakraca.

Josip Širac je samo jedan od brojnih mladih budućih poduzetnika koji su u sklopu projekta ‘Grad prijatelj ženskog poduzetništva’ pohađaju edukacije s ciljem da otvore vlastite tvrtke ili obrte.

Josip Širac, član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Uz njega je i članica Mateja Đaković (27) iz Pleternice koja je već godinu dana vlasnica tvrtke, poručujući mladima da ostanu i bore se kroz poduzetništvo. Uz supruga Marija koji je povratnik iz Kanade, odlučila se na poduzetništvo motivirana fleksibilnim radnim vremenom, željom da nešto sama započne i posveti se tome u cijelosti.

“Pri otvaranju tvrtke mnogi ljudi bili su skeptični oko pokretanja mog privatnog posla, stoga sam motivirana pokazati im da je to moguće. I mislim da sam to pokazala. Što se tiče edukacija, uvijek se rado odazivam na njih, jer svaki puta imam nešto novo za naučiti, uvijek mi je nešto od koristi i dok god sam poduzetnica smatram da moram ulagati u obrazovanje i ne želim prestati ulagati u sebe na taj način. Ovo što radite je odlično za sve nas poduzetnike, posebice mlade koji nemaju znanja, a prijeko su nam potrebna da bi znali što i kako raditi na tržištu”, ističe Mateja Đaković, vlasnica tvrtke Business Depot d.o.o.

Mateja Đaković, vlasnica tvrtke Business Depot d.o.o.

Branka Lukić iz Daruvara ima dva sina u Irskoj. Tamo su već neko vrijeme, dok majka Branka užurbano razmišlja na koji način “vratiti ih natrag”. Ideja se rodila kroz poduzetništvo i zajedničko otvaranje tvrtke gdje bi svi našli bolju poslovnu budućnost.

“Prvi puta sam na edukaciji za poduzetništvo, a motiv mi je glavni – okupiti iznova moju obitelj, jer su mi sinovi otišli raditi u Irsku. Moja djeca sada tamo rade, često razgovaramo, imaju želju vratiti se i u Hrvatskoj nešto napraviti, a mislim da to možemo svi skupa kroz poduzetništvo i vlastiti poslovni projekt. Ipak je domovina najbolji dom koji možemo imati, pa se za njega treba boriti. Vjerujem da će tomu pomoći znanja koja sam dobila na edukaciji, oduševljena sam sa svime što sam čula, u čemu sam sudjelovala, ovo je veliki poticaj i radujem se svim obrazovnim sadržajima koji dolaze”, rekla je Branka Lukić iz Daruvara, polaznica edukacija u Pakracu.

Edukacije su rezultat zajedničke suradnje Grada Pakraca i Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te su besplatne za sve sudionice i sudionike. Provode kao dio aktivnosti iz projekta u kojemu je Pakrac među prvim gradovima u Hrvatskoj s implementacijom podizanja kompetencija za poduzetnike i one koji će to tek postati.

“Mi smo kroz povijest oduvijek bili obrtnički grad i možemo reći da je obrtništvo i poduzetništvo izgradilo Pakrac. Smatram da je budućnost Pakraca upravo u malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu pa stoga poduzetnicima nastojimo pružiti svu moguću potporu. Svakako je jedna od poticajnih mjera i organiziranje ovih besplatnih edukacija i vjerujem da ćemo nakon njih u našem gradu imati nove obrtnike i poduzetnike”, kazala je Ana-Marija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Ana-Marija Blažević, gradonačelnica Pakraca, prima povelju ‘Grad prijatelj ženskog poduzetništva’

“Sretni smo da je naš projekt ‘Grad prijatelj ženskog poduzetništva’ sve traženiji diljem države te stižemo svugdje gdje se izrazi interes lokalne samouprave za poduzetničkim znanjima, a mogućnosti za pružanje istih do sada nije bilo. Veliki odaziv polaznika edukacije, iznimno interaktivna suradnja s njima, isticanje problematike, ali i rješenja za nastalu gospodarsku situaciju te prije svega želja da se edukacije nastave gotovo svugdje gdje predajemo”, izjavila je predavačica Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Komentiraj