Marko Mrkonjic/PIXSELL

Poduzetnik Vlado Zec nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora

Zbog oko sedam milijuna kuna štete u općini Velikoj, negdašnji predsjednik Uprave “Kamen Ingrada” Vlado Zec i njegova supruga Đurđica, članica te uprave, nepravomoćnom presudom osječkoga Županijskog suda u srijedu su osuđeni na dvije i pol godine zatvora, a bivši općinski načelnik Josip Perić na dvije godine.

Optužnica je teretila Perića da je od 2002. do 2006. godine izdavanjem mjenica i zadužnica u korist “Kamen Ingrada”, koji je mjenice naknadno unovčavao, radi pokrića vlastitih dugova, toj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist od 6,9 milijuna kuna.

Sudsko vijeće odbilo je Perićevu obranu kako su čelnici “Kamen Ingrada” iskoristili i zlorabili njegovo povjerenje te bez njegova znanja promijenili svrhu izdanih mjenica i zadužnica, a nevjerodstojnom je ocijenilo i obranu bračnog para Zec kako s time nisu bili upoznati te da su mjenice poslužile za realizaciju ugovora o izvođenju radova na području općine Velike.

U travnju ove godine osječki Županijski sud također je Vladu Zeca osudio na dvije i pol godine zatvora zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti u slučaju u kojem je, zbog štete od 9,8 milijuna kuna počinjene Požeško-slavonskoj županiji, za zloporabu položaja i ovlasti na istu kaznu osuđen bivši požeško-slavonski župan Anto Bagarić.

Optužnica je u tom predmetu teretila Bagarića da je, na poticaj Vlade Zeca nekoliko puta od 2001. do 2005. godine prekoračio ovlasti župana te izdavao mjenice u korist “Kamen Ingrada” i “Vodoprivrede” iako za to nije bilo zakonske osnove na temelju poslovnih odnosa županije s tim tvrtkama, a koje su poslije unovčene u Hypo banci radi zatvaranja dugova “Kamen Ingrada”.

Komentiraj