Poduzetnik Nenad Bakić je osoba 2016. godine prema izboru Večernjeg lista

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Večernji list proglasio je poduzetnika i investitora Nenada Bakića osobom 2016. godine.

Odlučio je tako posebni Večernjakov žiri, s time da su mu u odluci uvelike pomogli čitatelji, koji su Bakiću u online anketi dali daleko najveći broj glasova. Nenad Bakić je laureatom postao zbog svojega filantropskog rada – uvođenja robotike i automatike u naše škole vlastitom inicijativom, što je kulminiralo iznimno uspješnom crowdfunding kampanjom BBC micro:bit – STEM revolucija u školama, u koju se uključilo skoro 2 400 donatora koji su prikupili 320 tisuća dolara.

Bio je to jedinstven pothvat u republici Hrvatskoj, samo do kraja 2016. godine Bakićeva udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih donirala je opremu u 60-ak škola i centara za rad s mladima, a u Croatian Makers ligu uključila je 360 škola i ustanova, više od osam tisuća učenika i učenica te donirala 1 800 robota.

U finalu šestog Večernjakova izbora za osobu 2016. godine bili su još: znanstvenici Ivan Đikić (otkrio kako zloglasna bakterija legionela izaziva legionarsku bolest), Boris Jokić (istaknuo se kao voditelj ekspertne skupine za kurikularnu reformu), Igor Rudan (postao član Kraljevskog društva Britanske akademije znanosti i umjetnosti), poduzetnik Đuro Horvat (predstavljao Hrvatsku na svjetskom izboru Poduzetnik godine), humanitarke Lana Iljadica i Lada Štefek (splitskim beskućnicima osiguravaju topli obrok), političar Andrej Plenković (u samo dva mjeseca ostvario dvije izborne pobjede) te sportaši koji su osvojili olimpijske medalje: Sara Kolak, Sandra Perković, braća Martin i Valent Sinković.

Žiri Večernjeg lista radio je u sastavu: rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Božo Skoko, znanstvenica Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu, glumica i producentica Sanja Vejnović te Večernjakovi urednici i novinari: Ljubica Gatarić, Milan Ivkošić, Marinko Jurasić, Bojana Radović i Žarko Ivković, koji je predsjednik žirija.

Dosadašnji pobjednici: glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 2011., general Ante Gotovina 2012., plemenita Dubravka Glavaš 2013., poduzetnik Mate Rimac 2014. i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2015. godine.

nenad bakić, osoba godine 1
Nenad Bakić proglašen je osobom 2016. godine

Komentiraj