Poduzetnik blizak Milanoviću i Mesiću nizom manevara ostao u vlasništvu uvale Vruja

Stipe Latković, kontroverzni splitski poduzetnik kojega se smatra vrlo bliskim Stjepanu Mesiću i Zoranu Milanoviću, nizom pravnih manevara i dvojbenih odluka više državnih tijela – prije svega Ministarstva mora – ostao je u posjedu idilične uvale Vruja između Omiša i Makarske, prirodnog fenomena kojeg je devastirao bespravnom gradnjom i probijanjem ilegalnog puta. To mu je uspjelo čak i usprkos činjenici da mu je Skupština Splitsko-dalmatinske županije još koncem 2018. godine oduzela koncesiju, nakon pritiska javnosti i službene potvrde o devastacijama zaštićenog krajolika. Državne institucije ipak od spomenutog Ministarstva mora do Upravnog suda u Splitu zasad ustrajno opstruiraju izbacivanje Latkovića iz prostora koji je zahvaljujući njegovim pothvatima postao gotovo pa neprepoznatljiv pa time sudjeluju u nevjerojatnom javnom porazu pravne države.

Ovaj poduzetnik vlasnik je jedne lokalne televizije u Splitu, potom tvrtke Point kao glavnog partnera gradskih vlasti na održavanju nogostupa i drugih javnih površina, ima jednu tvornicu obuće u mjestu Šestanovac – za koju se neslužbeno tvrdilo da je koristila Milanovićeve konzultantske usluge u doba predaha od politike – te je uključen u niz drugih poslovnih pothvata. Bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, s kojim ga navodno veže kumstvo, na lokaciji Vruja ugostio je više puta, kao i njegovog nasljednika Ivu Josipovića. Zoran Milanović je početkom prošle godine poručio da nikada nije boravio na Vruji, što se pokazalo netočnim: sam Stipe Latković, naime, potvrdio je da mu je bio domaćin. “Zoran je ljetos bio kod mene na Vruji, tamo smo ručali, a nakon toga sam ga poveo u obilazak”, rekao je Latković. Napomenuo je da Milanović nikada na Vruji nije spavao, ali jest u obližnjem Pisku. “Kad dođe do nas, spava u Pisku, kod mene doma”, otkrio je poduzetnik.

Latkovića s Milanovićem veže još jedna spona: od siječnja ove godine predsjednikov stariji sin Ante Jakov Milanović počeo je raditi kao novinar u honorarnom angažmanu na Televiziji Jadran, koja je u vlasništvu upravo ovog poduzetnika.

Kompleks u uvali Vruja, arhitektonski biser autora akademika Dinka Kovačića smješten u nepristupačnoj uvali u podnožju strme litice, do devedesetih godina je bio u vlasništvu nekadašnjeg trgovačkog giganta Dalma iz Splita, a potom je prešao u Latkovićeve ruke. Uslijedio je gotovo nevjerojatan dvadesetogodišnji period devastacije, pa su na ovoj lokaciji niknula dva lukobrana, nekoliko objekata, tvrđava, vodosprema i bazen, ilegalno je probijen put, a građevinska inspekcija – danas Državni inspektorat – rješenja donosi i poništava, dobiva i gubi različite sporove, ali u svemu tome uporno izbjegava učiniti ono što predstavlja njenu osnovnu funkciju. Srušiti bespravnu gradnju i kazniti bespravne graditelje.

Splitsko-dalmatinska županija mu je prije pune dvije godine jednoglasno napokon oduzela koncesiju na ovaj prostor, na oduševljenje aktivista i stanovnika obližnjih naselja, no to se na koncu svelo tek na njegovo oslobađanje od plaćanja naknade – dok je s druge strane u Vruji i oko nje Latković čak nastavio graditi. Po najnovijem razvoju događaja, Ministarstvo mora prihvatilo je njegovu žalbu i ukinulo rješenje o oduzimanju koncesije, potom je Upravni sud potvrdio takav stav, a sada se čeka presuda Visokog upravnog suda. U osnovi ovih pravnih manevara, koji upućuju na zaključak da poduzetnik uživa zaštitu visoke politike i većeg dijela državnog aparata, stoji logički i zdravorazumski gotovo nevjerojatno, cinično objašnjenje: potvrđuje se da je Latković bespravno gradio na ovoj lokaciji, ali koncesija mu se ne može oduzeti jer se ovaj pothvat dogodio prije nego što je on službeno postao koncesionarom. U pravnom labirintu Stipe Latković se očigledno, slučajno ili ne, bolje snalazi od svih državnih institucija zajedno.

Komentiraj