Poduzetnici strahuju od lockdowna, traže obeštećenje

Ponovi li se proljetni lockdown, ugostitelji i drugi poduzetnici teško će preživjeti, izjavila je vlasnica pulskog kafića Ivana Burić za dnevnik.hr.

U njezinom objetku zadovoljene su sve epidemiološke mjere – stolovi dovoljno udaljeni, dezinfekcijska sredstva dostpna a konobari nose maske, ali vlasnicu Burić ipak brine kako će izgledati nove mjere koje će Vlada predstaviti danas.

“Ako se ponovi ista situacija kao kad je bio proljetni lockdown, teško da ću ja i ostali poduzetnici to preživjeti – još jedan lockdown na isti način, bez da država obešteti poduzetnike”, rekla je Burić.

Iako su dobili mjere za očuvanje radnih mjesta, kaže da plaće nisu jedini računi. “Plaće naših radnika su samo jedan dio troškova, no sretni smo što ih možemo ostaviti u objektima i ne pustiti da idu na Zavod za zapošljavanje”, objasnila je Burić.

Navodi kako su veliki dio troškova – fiksni troškovi te puno parafiskalnih nameta. “Njih je teško i nabrojati, a nama stižu na naplatu mjesečno bez obzira bila pandemija ili ne”, dodala je Burić.

“Mislim da je kucnuo trenutak da se država prema poduzetnicima počne ponašati kao partner i da zaista, po uzoru na ostale europske zemlje, obešteti poduzetnike na način da se isplaćuje jedan dio prihoda koji se uspoređuje s prihodima prošle godine, što je u Njemačkoj oko 70 posto”, rekla je Burić.

“Važno je da se počne pričati o poreznoj reformi u kojoj bi se rasteretili poduzetnici koji su opterećeni vrlo velikim fiskalnim nametima, ako ne i najvećima u Europi. Ja bih bila sretna kao poduzetnik da se to dogodi i da budem ponosna što plaćam porez u državi koja brine o poduzetnicima”, zaključila je Burić.

Komentiraj