Goran Kovacic/PIXSELL

PODRŽAN PRIJEDLOG ZAKONA: Slovenija će do 2022. provesti zdravstvenu reformu

Umjesto dodatnog zdravstvenog osiguranja jednakog za sve u Sloveniji bi osiguranici ubuduće plaćali mjesečnu obveznu zdravstvenu naknadu od 20 do 75 eura, ovisno o imovinskom statusu, predviđa prijedlog zakona o zdravstvenom osiguranju koji je u četvrtak načelno podržala vlada.

Zakon je dio reforme zdravstva koja bi se postupno provela do 2022., do kada bi se sredstva za javno zdravstvo na godišnjoj razini povećala za  392 milijuna eura dodatnim uplatama osiguranika i države.
Zakonski prijedlog predviđa i postupnu promjenu stopa izdvajanja za osnovno zdravstveno osiguranje, te veća izdvajanja države za zdravstveni sustav, kako bi se smanjilo vrijeme čekanja na operacije.
Reforma bi osigurala dugoročno održivo financiranje zdravstva, obvezno dodatno osiguranje postalo bi jeftinije za 80 posto korisnika u odnosu na sadašnje, a osnovna košarica zajamčenih zdravstvenih usluga ne bi se smanjivala, pojasnila je na konferenciji za novinare ministrica zdravstva Milojka Kolar.

Među brojnim novostima u zdravstvenoj reformi, predviđeno je da bolovanje više ne bi moglo trajati iznad 12 mjeseci, nakon čega bi se kod zaposlenih osiguranika odredilo jesu li za invalidsku mirovinu ili se mogu vratiti na posao.
Prijedlog izmjena ima načelnu potporu svih stranaka u koaliciji, uz manje primjedbe Socijalnih demokrata (SD) koji se boje snižavanja prava osiguranika u javnim zdravstvenim ustanovama.

Za smanjivanje vremena čekanja na specijalističke preglede i operacije vlada će godišnje izdvajati 8 milijuna eura iz proračuna. Također je najavljeno da će od javnog zavoda za zdravstveno osiguranje vlada otkupiti 80 milijuna eura od 130 milijuna koliko je dužno dobavljačima, a formirat će se i poseban portal s registrom cijena lijekova i medicinske opreme, kako bi se uspostavio nadzor nad konkurentnošću javnih nabava.

Komentiraj