PODRŠKA:Egipat podržava rusku intervenciju u Siriji

Ruska intervencija u Siriji onemogućit će širenje terorizma i pomoći će da se zada smrtonosni udarac Islamskoj državi u ratom razorenoj državi, kazao je u subotu navečer egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri.

Rusija je u srijedu započela zračne udare na Siriju u svojoj najvećoj intervenciji na Bliskom istoku proteklih desetljeća.

“Ruski ulazak, s obzirom na njezine potencijale i sposobnosti, imat će učinak na terorizam u Siriji i njegovo iskorjenjivanje”, kazao je Shoukry u televizijskom intervjuu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin napadima na snage Islamske države pomaže sirijskom predsjedniku Bašar al-Asadu, ruskom savezniku u regiji, no SAD je zabrinut da će to nepotrebno ojačati poziciju Asada koji bi po Washingtonu trebao napustiti vlast.

Šukrijeve riječi još su jedan znak zatopljavanja odnosa Egipta i Rusije. Tijekom državnog posjeta Rusiji predsjednika Abdela Fataha al-Sisija u kolovozu dvije su zemlje pozvale na koaliciju u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku a u lipnju dvije su zemlje održale prve zajedničke pomorske vojne vježbe.

Komentiraj