Petar Glebov/PIXSELL

PODRŠKA: Zbor internet novinara HND-a pozdravlja odluku ministra Hasanbegovića

Zbor internet novinara HND-a u subotu je podržao odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, ocjenjujući da se to Povjerenstvo dosada istaknulo u netransparentnom radu i sukobu interesa, a zatražili su i hitan sastanak Središnjeg odbora HND-a, te ocjenili da predsjednika HND-a Saša Leković pokušava “kadrovirati po Vladi”.

 

“Kao članovi HND-a želimo javno izraziti neslaganje s izjavom predsjednika HND-a Saše Lekovića kako je odluka o raspuštanju Povjerenstva ”samo još jedan dokaz da gospodin Hasanbegović ne smije više biti ministar. Tu Lekovićevu izjavu smatramo opasnim pokušajem ideološkog i političkog svrstavanja HND-a od strane predsjednika HND-a, što je u suprotnosti s temeljnim načelima naše profesije i Kodeksom časti Hrvatskog novinarskog društva”, istaknuli su u priopćenju predsjednik Zbora internetskih portala HND-a Tomislav Galović i zamjenica predsjednika Marja Čolak.

Leković je to izjavio na jučerašnjoj konferenciji za medije u suorganizaciji s Platformom 112 i Hrvatskim PEN centrom, na kojoj je prethodno zatražio smjenu ministra Hasanbegovića i zbog, kako je ustvrdio, ”zabrinjavajućih poteza i stavova prema medijima u Hrvatskoj”, dodaje se u priopćenju.

Iz Zbora internet novinara HND-a smatraju da je predsjednik HND-a “tom prigodom ekspresno reagirao, pokazavši veliku zabrinutost zbog razrješenja Povjerenstva, unatoč tome što je to Povjerenstvo državni novac godinama odobravalo istim portalima i čiji su članovi javno dijelili novinare na ‘naše i vaše’ “.

Navode da ih također iznenađuje i žalosti Lekovićeva tvrdnja kako je Povjerenstvo raspušteno ”bez da je napravljena bila kakva analiza rada Povjerenstva”.

“Ova izjava iznenađuje, ali i žalosti Zbor internet novinara HND-a, budući da je Leković kao čelni čovjek HND-a dobro upoznat sa činjenicom da su neki članovi tog Povjerenstva bili u dokazanom sukobu interesa, no u javnosti nije iskazivao zabrinutost niti zazivao smjene”, ističu Galović i Čolak.

Dodaju kako se Leković o tome i osobno mogao osvjedočiti na javnoj tribini pod nazivom ”Dijeli li Ministarstvo kulture portale na vaše i naše i koji su to vaši, a koji naši?”, koju je u listopadu 2015. organizirao Zbor internet novinara HND-a, koja je, kažu, “protekla izuzetno burno i na kojoj je više urednika neprofitnih medija upozorilo na nejasne kriterije i kontradiktorne ocjene koje su njihovi portali dobili, te na sukobe interesa u kojima su pojedini članovi Povjerenstva bili”.

Zbor internet novinara HND-a: hitan sastanak Središnjeg odbora zbog Lekovićevog ‘kadroviranja po Vladi’

“Stoga očekujemo od novog ministra kulture da donese jasnije i objektivnije kriterije za dodjelu sredstava neprofitnim medijima te da za članove Povjerenstva imenuje doista neovisne stručnjake, koji bi se, u slučaju da su i surađivali s prijavljenim udrugama ili portalima ili bili u obiteljskim i prijateljskim odnosima s nekima od izdavača, izuzeli iz ocjenjivanja”, naglašava se u priopćenju.

Galović i Čolak kažu kako od  ministra također očekuju da se članovi Povjerenstva ne biraju po ideološkom ključu kao što su se birali ranije.

Novog ministra kulture zamolili su da razmisli i o tome da se ubuduće iz državnog proračuna neprofitnim medijima subvencionira isključivo zapošljavanje nezaposlenih novinara, ali da pritom ne odlučuju članovi državnih tijela o čemu će i kako oni zatim pisati i izvještavati, kao što je, kažu, “to dosada bio slučaj, nego da to bude prepušteno njima i njihovim urednicima po slobodnoj volji i savjesti”.

“Ujedno tražimo i hitan sastanak Središnjeg odbora HND-a kako bi se najviše tijelo našeg društva moglo izjasniti podupire li ‘napore’ predsjednika Saše Lekovića da spriječi smjenu Povjerenstva i kadrovira po Vladi”, naveli su predsjednik Zbora internet novinara HND-a Galović i zamjenica predsjednika Čolak

Ministarstvo kulture izvijestilo je u petak da je ministar  Zlatko Hasanbegović razriješio članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, postupivši u skladu sa svojim ovlastima.

Komentiraj