Podrška prosvjedima u Srbiji: “Protiv igranja ljudskim životima i policijske brutalnosti”

 

U znak podrške pobuni protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji predstavnice hrvatskih organizacija Centar za mirovne studije – CMS, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočovanje s prošlošću, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivnu pravdu, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Solidarna, Transmreža Balkan, Zagreb Pride, Zelena akcija te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb organizirale su akciju solidarnosti s građankama i građanima.

Jutros su, naime, ispred veleposlanstva Republike Srbije u Zagrebu, uz natpise ‘Solidarno s građankama i građanima Srbije’, ‘Vučićeva Srbija – Zarobljena država’ i ‘Ćale, ovo je za tebe’, gore spomenute ljudskopravaške organizacije podržale pravo građana na prosvjed te istaknule kako stoje u solidarnosti sa svima koji se bore protiv autoritarne države i policijske brutalnosti.

Prosvjed u Beogradu počeo je kao spontana nenasilna reakcija na najavu ponovnog uvođenja policijskog sata zbog COVID 19 pandemije, a prerastao je u mjestimične nasilne sukobe u kojima su ozlijeđeni pripadnici policije te prosvjednici.

“Pravi broj pretučenih i ozlijeđenih građana vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile. Posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji”, kažu organizatorice.

“Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde”, zaključuju.

“Obveza je Republike Hrvatske kao članice Europske unije snažnije izraziti nezadovoljstvo, ali dvojim
da bi usporavanje procesa europskih integracija bilo dobro za srpske građane, kojima treba
demokratizacija, vladavina prava i ubrzane europske integracije”, naglasila je Vesna Teršelić, ispred
organizacije Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Komentiraj