Podravka u 2015. ostvarila rekordnu dobit od 398 milijuna kuna

Marko Jurinec/PIXSELL

Podravka grupa ostvarila je u 2015. rekordnu neto dobit od 398 milijuna kuna, što je četiri puta više nego godinu dana prije, dok su prihodi porasli gotovo 8 posto, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te prehrambene kompanije.

Usporedbe radi, neto dobit koprivničkog koncerna u 2014. godini iznosila je 92,5 milijuna kuna.

Rekordna neto dobit zahvaljuje se, među ostalim, i pozitivnom utjecaju kupnje slovenske tvrtke Žito te poreznom prihodu povezanom s dobivenim poticajima za izgradnju novih tvornica Belupa, navode iz Podravke.

Prihodi od prodaje grupe Podravka u 2015. godini dosegnuli su 3,78 milijardi kuna, što je 7,8 posto više nego godinu ranije.

“Protekla godina ostat će zapisana u Podravkinoj povijesti po nizu značajnih projekata. Realizirali smo najveću akviziciju u povijesti Podravke, Žito Ljubljana s kojom ćemo dosegnuti dugoočekivani prag od 4,5 milijardi kuna prihoda i pozicionirati Grupu Podravka u sam vrh najuspješnijih prehrambenih kompanija na području regije Adria”, ističe u izvješću Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Dodaje da je kompanija dokapitalizirana izdavanjem novih 1,7 milijuna redovnih dionica, čime je unesen svježi kapital u iznosu od 510 milijuna kuna, koji se investira u daljnji razvoj.

“Započeli smo s izgradnjom dviju novih tvornica Belupa, što s ukupnom vrijednosti od 51 milijun eura predstavlja najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj”, istaknuo je Mršić.

  • Strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je prihode od prodaje u iznosu od 2,9 milijardi kuna, što predstavlja rast od 11,6 posto. Pritom je segment Prehrane u 2015. godini ostvario 210,8 milijuna kuna neto dobiti, dok je godinu dana prije dobit iznosila 28,8 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda unutar poslovnog područja Prehrane porasli su za 13,8 posto i time u potpunosti nadoknadili niže prihode od prodaje trgovačke robe.

Na rast prihoda od prodaje pozitivan utjecaj od 239,3 milijuna kuna dolazi i sa strane Grupe Žita.

Prihodi od prodaje drugog strateškog poslovnog područja Farmaceutika iznosili su 805,7 milijuna kuna, što je 4,1 posto manje nago godinu dana prije, a posljedica je negativnog utjecaja smanjenja cijena lijekova na recept i deprecijacije ruske rublje.

Neto dobit segmenta Farmaceutike u protekloj godini iznosila je 187,3 milijuna kuna. Na značajan rast neto dobiti tog segmenta utjecao je porezni prihod povezan s dobivenim poticajima za izgradnju novih tvornica Belupa.

Gledano po tržištima, najveći rast lani je Podravka grupa ostvarila u regiji Adria, u kojoj su zabilježeni 11,4 posto viši prihodi od prodaje u odnosu na godinu ranije.

U protekloj godini rast prihoda od prodaje ostvarile su i regije Europa, 4,7 posto, te regija Nova tržišta, 7,6 posto.

Jedina regija koja bilježi pad prihoda od prodaje u odnosu na godinu ranije, za 18,1 posto, je regija Rusija, ZND i Baltik, što je ponajviše posljedica tečajnih razlika zbog deprecijacije ruske rublje. Bez utjecaja tečajnih razlika, prihodi bi bili veći za 5,6 posto u odnosu na 2014. godinu, zaključuje se u izvješću Podravke.

Osim toga, Uprava Podravke donijela je na sjednici u ponedjeljak odluku o stjecanju vlastitih dionica od strane društva u svrhu provedbe ESOP programa te realizacije plana nagrađivanja menadžmenta i radnika.

Tako Podravka namjerava steći najviše 105.000 redovnih dionica društva isključivo temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi – putem redovnog trgovanja ili putem blok transakcija.

 

Komentiraj