Podolnjak: Od druge najvažnije funkcije u državi odustao sam radi dosljednosti i principa

Patrik Macek/PIXSELL

Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak rekao je u četvrtak kako je zbog dosljednosti i principa odbio imenovanje na dužnost predsjednika Sabora, drugu najvažniju funkciju u državi.

“Mi pokazujemo dosljednost. Pokazali smo konsenzus. Ja sam odustao od druge najvažnije funkcije u ovoj državi radi dosljednosti i principa”, rekao je Podolnjak novinarima napuštajući sabornicu.

Upitan je li spreman ponovo biti kandidat za predsjednika parlamenta, odgovorio je kako će to ovisiti o stavovima svih političkih stranaka koje će se o tome dogovarati, ali uz nužan uvjet da to bude rezultat konsenzusa. “Tu odluku nismo promijenili u Mostu”, poručio je.

Prvi pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora u četvrtak je završio neuspjehom nakon što je Podolnjak, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

Petrov: Odgovornost se ne može prebacivati na 10 posto saborskih zastupnika

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je u četvrtak, nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora, kako se odgovornost ne može prebacivati na deset posto saborskih zastupnika.

“U ovoj situaciji ne može se kompletna odgovornost prebacivati na 10 posto saborskih zastupnika. Možemo nastaviti pregovore (sa SDP-om i HDZ-om) ali jedino u slučaju kada su i jedna i druga strana u tome. U ovom trenutku volio bih da se konačno dogovore pa neka oni izglasaju svojeg predsjednika Sabora”, rekao je Petrov novinarima napuštajući Sabor.

Na pitanje što će biti ako se ipak ne dogovore izvratio je kako ne može suditi što će se dogoditi. “Isto kao što jučer nisam htio izlaziti u javnost jer do zadnjeg trenutka ne možete znati kako će zastupnici glasati. Mogu samo reći što bismo mi voljeli, a voljeli bismo da se konačno postigne konsenzus, barem privremeno, jer smo cijelo vrijeme predlagali da bude privremeno do formiranja vlade”, poručio je.

Komentiraj