Podolnjak: Neki klubovi tražili dodatne konzultacije oko imenovanja 10 ustavnih sudaca

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Robert Podolnjak potvrdio je u ponedjeljak kako su neki zastupnički klubovi tražili dodatno vrijeme za konzultacije oko imenovanja 10 ustavnih sudaca, zbog čega je sjednica na kojoj je Odbor trebao utvrditi prijedlog imenovanja pomaknuta s utorka na srijedu.

“Nakon današnjih konzultacija članova Odbora za Ustav dogovoreno je da se provedu još dodatne konzultacije unutar klubova zastupnika pojedinih stranaka i da zbog toga nećemo sutra imati sjednicu odbora, nego u srijedu, a točan termin ćemo vam još javiti”, kazao je Podolnjak novinarima u Saboru.

Nije želio precizirati tko je tražio odgodu. “Riječ je o tome da, s obzirom na važnost, na broj osoba, naprosto treba dogovoriti unutar klubova, treba dogovoriti najmanje 101 glas. Mora postojati iznimno visok stupanj sigurnosti da će se ta dvotrećinska većina ostvariti i s obzirom na određena imena kandidata o kojima je bilo govora. Naravno, treba ispitati postoji li apsolutno suglasje svih relevantnih stranaka da pojedini kandidati dobiju takvu suglasnost većine”, rekao je.

Potvrdio je i kako nije isključeno da se imenuje manje od 10 sudaca. “Unaprijed vam o tome ne mogu govoriti jer u ovom trenutku ne postoji 10 kandidata za koje bismo znali da će biti izabrani. Upravo zato, kao što vidite, se vode i dodatne konzultacije. Broj će biti poznat na glasovanju kad bude sjednica u srijedu”, kazao je Podolnjak.

Ne odluči li Sabor na vrijeme o imenovanjima, Ustavni sud će nakon 7. lipnja ostati na šest od ukupno 13 sudaca pa neće moći donositi odluke, što bi moglo dovesti do ustavne krize, s obzirom da Ustavni sud, među ostalim, proglašava rezultate izbora i odlučuje o žalbama na izborni proces.

Odgodu sjednice Odbora zatražio je Klub HDZ-a čiji je Dražen Bošnjaković novinarima objasnio da HDZ mora razriješiti još neka pitanja unutar kluba i koalicije. “Vjerujem da ćemo do kraja dana sve to skupa riješiti”, rekao je Bošnjaković, no nije želio precizirati o čemu je riječ.

“Neka to ostane unutar našeg kluba i koalicije, uglavnom, manje-više su pitanja tehničke prirode”, kazao je.

Komentiraj