hina

PODOLNJAK “Ministarstvo uništilo kontrolne liste s nevažećim potpisima”

Na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je Mostov zastupnik Robert Podolnjak izjavio da je povjerenstvo Ministarstva uprave, koje je osnovano da provjeri prikupljene potpise za dvije referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, uništilo kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima.

Nakon što je na prošloj sjednici utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma, Odbor je trebao glasati o Podolnjakovu prijedlogu zaključka da bi novo neovisno povjerenstvo trebalo provjeriti listu od 40.000 potpisa za koje je utvrđeno da su nevažeći.

Ministarstvo uništilo sve kontrolne liste s nevažećim potpisima

Podolnjak je pritom rekao kako je dobio informaciju da je Ministarstvo uništilo sve kontrolne liste s nevažećim potpisima, na što je SDP-ov Peđa Grbin istaknuo da je to neprihvatljivo, ako je informacija točna.

Predložio je da bi bilo najbolje da se glasanje odgodi i pošalje upit Ministarstvu uprave kako bi se provjerila točnost Podolnjakovih navoda, no kako prijedlozi nisu prošli, Podolnjak i Grbin su napustili sjednicu i srušili kvorum.

“Dobio sam zapisnik sa sjednice na kojoj je GI Narod odlučuje bio s Ministarstvom uprave, kako bi zatražio uvid u kontrolne liste svih nevažećih potpisa. Te kontrolne liste nisu mogli dobiti jer im je predstavnica ministarstva rekla da su one uništene, a to znači da ključni dokaz da postoji preko 40.000 navodno nevaljalih potpisa više ne postoji. Ministarstvo uprave ga je uništilo prije nego što je Hrvatski sabor donio konačnu odluku o raspisivanju referenduma“, izjavio je Podolnjak nakon sjednice Odbora.

Najavio je da će prije bilo kakve odluke Sabora tražiti da se kontrolne liste s tim potpisima dostave u Sabor, a ako to Vlada i Ministarstvo uprave ne mogu napraviti, znači da su nepovratno uništili sve dokaze da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

“To je onda ogroman skandal i nije se smjelo dogoditi, ali pokazuje očitu namjeru da se opstruira raspisivanje referenduma. Liste je uništilo Ministarstvo uprave, to je izjavila predstavnica povjerenstva koja je iz tog ministarstva, na sjednici Odbora za Ustav bio je i državni tajnik Nekić koji nijednom riječju nije opovrgnuo taj navod, a o tome mora imati saznanja”, rekao je Podolnjak.

To je kao da DIP uništi glasačke listiće

Ako su liste uništene, to je ključni dokaz opstrukcije referenduma. To je kao da DIP uništi glasačke listiće prije nego što su proglašeni konačni rezultati izbora, što je skandalozno, kaže Podolnjak.

“Očekujem da se o tome očituju Ministarstvo uprave i povjerenstvo i, ako te kontrolne liste još postoje, da ih dostave Saboru”, zatražio je Podolnjak.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner (HDZ) Podolnjakove tvrdnje popratio je riječima kao “prema njegovim usmenim saznanjima niti jedan relevantni dokument nije uništen i svatko tko želi provjeriti svoj potpis može to napraviti”.

Prihvatili smo prijedlog kolege Grbina da zatražimo službeno očitovanje Ministarstva uprave i očekujem da će to vrlo brzo učiniti, rekao je Reiner.

Komentiraj