Podolnjak: Konzultacije o izboru ustavnih sudaca do početka ožujka

Hina/ Dario GRZEL

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak kazao je da će konzultacije o izboru ustavnih sudaca trajati do početka ožujka, nakon čega bi trebao biti raspisan javni poziv za izbor sudaca Ustavnog suda.

Podolnjak je izrazio uvjerenje da je oko izbora novih ustavnih sudaca moguć konsenzus političkih stranaka, bez kojega nije moguć izbor, jer Ustavni zakon o Ustavnom sudu propisuje da se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom.

“Radi se o budućnosti Ustavnog suda. U svim pojedinačnim razgovorima s predstavnicima pojedinih političkih opcija imam apsolutno uvjerenje da je svima stalo do toga da se izabere suce Ustavnog suda i nema govora o tome da bi netko želio da ta važna institucija odumre neizborom ustavnih sudaca”, kazao je Podolnjak u Hrvatskom saboru.

  • Dodao je i da se u ovom trenutku vode “pojedinačni razgovori pojedinih članova i pojedinih stranaka s obzirom da je problematika aktualna i da je potrebno tražiti široki konsenzus temeljnih glavnih političkih stranaka u Saboru” kako bi se osigurala dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca.

“U tom pogledu moramo postupit pažljivo, odgovorno, tražiti konsenzus i kada načelno među ključnim političkim opcijama bude dogovoreno kako ćemo pristupiti tom odgovornom postupku javnog poziva i izbora tada ćemo na sjednici Odbora formalno raspisati javni poziv i krenuti u formalnu proceduru izbora. Ali, htjeli bismo ovoga puta da to doista bude na način da unaprijed znamo da imamo široki konsenzus oko temeljnih pitanja kako pristupiti tom procesu”, dodao je Podolnjak.

Na pitanje je li moguća promjena modela izbora Podolnjak je kazao kako je načelno mišljenje da bi se i uz sadašnji Ustavni zakon o Ustavnom sudu mogla provesti procedura izbora.

“S obzirom da je potrebno duže vrijeme za promjenu Ustavnog zakona i da bi to zahtjevalo i širu promjenu Ustavnog zakona, ne samo oko procedure izbora, u ovom trenutku se ne bi upuštali u taj dio”, ustvrdio je Podolnjak. Dodao je da bi se tek nakon izbora ustavnih sudaca moglo razmišljati o “jednoj složenijoj proceduri izmjene Ustavnog zakona” kojega bi, kako je rekao, “svakako trebalo mijenjati”.

“To je moje mišljenje. Naravno, to će biti predmet širih razgovora nakon ovoga što nam je prioritet, a složili smo se da je moguće izabrati ustavne suce i prema sadašnjim odredbama zakona”, zaključio je Podolnjak.

Komentiraj