PODNIJELI KAZNENU PRIJAVU Ficova vlada optužila prethodnike za veleizdaju zbog vojne pomoći Ukrajini

Autor:

Slovačko Ministarstvo obrane

EPA/JAKUB GAVLAK

Slovačka vlada zatražila je od policije da istraži bivšu vladu i ministra obrane Jaroslava Nada zbog doniranja borbenih zrakoplova i sustava protuzračne obrane Ukrajini kako bi joj pomogli u obrani od ruske invazije, rekao je u petak vladin dužnosnik.

Nova vlada pod vodstvom premijera Roberta Fica napravila je oštar politički zaokret nakon što je preuzela vlast u listopadu 2023. i zaustavila vojne isporuke Ukrajini, iako je dopustila nastavak komercijalnih opskrba.

‘Bivši ministar obrane izdao Slovačku’

Prethodna slovačka vlada prošle je godine donirala desetak lovaca ruske proizvodnje MiG-29 koje je Slovačka prizemljila i od kojih većina nije bila operativna, kao i protuzračni obrambeni sustav KUB.

Donacija sustava protuzračne obrane izložila je slovački zračni prostor i ugrozila građane, rekao je Igor Melicher, državni tajnik u Ministarstvu obrane i član vladajuće stranke Smer-SD.

Uvjeren sam da je Nad izdao Slovačku. Ministarstvo obrane podnosi kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela sabotaže, odnosno veleizdaje, zlouporabe ovlasti i neispunjavanja dužnosti“, rekao je Melicher na brifingu uživo na Facebooku.

Ukrajinci brane bivšeg slovačkog ministra

Nad je odbacio bilo kakvu krivnju i rekao da bi ponovno donio istu odluku. Od Nada u petak nije bilo novih komentara.

Bivši ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je Reutersu da je Nad bio “proaktivan i profesionalan” tijekom svog vremena na dužnosti.

“Mogu sa sigurnošću tvrditi da je svaka Jaroslavova akcija bila usmjerena na to da slovački domovi ostanu sigurni i da nikada nisu doživjeli ono što trenutno proživljavaju Ukrajinci“, rekao je.

‘Prijašnja vlada nije smjela donositi takve odluke’

Jedan od argumenata koje je Melicher upotrijebio jest da je bivša vlada spornu odluku donijela dok je bila u tehničkom mandatu pa je imala ograničene ovlasti za donošenje vanjskopolitičkih odluka.

Optužbe su simptom visoko polarizirane slovačke političke scene, gdje je Fico više puta optuživao svoje prethodnike da su pokrenuli kaznene progone protiv njegove stranke dok je bio u oporbi.

Njegov je kabinet ukinuo posebnu tužiteljsku jedinicu koja se bavila korupcijom, zamijenio ključno policijsko osoblje i poduzeo korake za smjenu uprave javnih medija.

Zemlja bi trebala dobiti ranije naručene lovce F-16 koji će zamijeniti MiG-ove.

POKUŠAJ ATENTATA Napadač na Fica možda nije djelovao sam

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 tjedna

U svakom slučaju svaka ideološki suprotna vlada optuživat će prethodnike za veleizdaju. U Hrvatskoj postoji inertna situacija gdje je jedino mobilno biračko tijelo koncentrirano u HDZ u, ostala opozicija nije LIJEVA, već Centar i desničari... (SDP je više desnica negoli ljevica) još uvijek traži crvenu nit koju su izgubili za vrijeme Kokošarske koalicije. Stoga i kaos u Hrvatskoj i situacije kada SDP podupire HDZ ovsku mafiju.