Petnaest zaposlenika vrgoračke gradske uprave podnijelo je tužbe Upravnom sudu u Splitu protiv odluke gradonačelnika Ante Pranića radi smanjivanja plaća. Zaposlenici tužbe temelje na nepoštovanju zakonske procedure pri donošenju te odluke. Gradonačelnik Pranić odbacuje takva prozivke te poručuje kako je morao smanjiti plaće jer je Vrgorac na rubu bankrota.


‘Tužbe će sigurno proći na Upravnom sudu jer gradonačelnik nije razgovarao sa sindikatom prije donošenja odluke’, kazao nam je za HRT sindikalni povjerenik Mirko Vrcan. Pranić naime odgovara da je sindikalni povjerenik od lipnja na godišnjem odmoru, pa na bolovanju. Predsjednik Gradskog vijeća Rade Bobanac, kao i gradonačelnik, tvrde kako su bili prisiljeni na smanjivanje plaća u gradu jer su ih pri preuzimanju vlasti dočekali višemilijunski dugovi.

‘Moja plaća kao gradonačelnika je 4100 kuna, moj prethodnik je imao plaću od 9600 kuna, u skladu s tim smanjile su se i sve ostale plaće. Znači 40% se smanjila masa plaća u gradskoj upravi. A upitna će biti i isplata takvih smanjenih plaća’, rekao je Pranić.

Kako piše HRT, Bobanac kaže kako Gradu i gradskim poduzećima, prije svega komunalnom – prijeti financijski krah. ‘Pokušali smo se na sve načine organizirati, a da nikoga ne šaljemo kući’, kazao je.

Tužbu gradskih zaposlenika podupire i bivši gradonačelnik Rudolf Grljušić, kojeg su Most i SDP srušili nakon samo osam mjeseci. Pranić poručuje kako je smanjenje plaća privremeno – do kraja ove godine.

Komentiraj