PODIZANJE TENZIJA; Srbija će sudjelovanje u obilježavanju Oluje smatrati “antisrpskim stavom”

 Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u utorak da će Srbija s pozornošću pratiti koje će zemlje poslati vojsku na vojnu paradu 5. kolovoza koju organizira Hrvatska u povodu akcije Oluja, a njihovo će sudjelovanje smatrati “antisrpskim stavom”.

“Zamjerale su nam mnoge zemlje što smo slali našu vojsku na paradu u Moskvu, a sada su na paradu 5. kolovoza u Hrvatskoj pozvane vojske drugih zemalja. S velikom pozornošću pratit ćemo tko će paradirati u čast akcije ‘Oluja’ tijekom koje je ubijeno i protjerano više tisuća Srba. Mi ćemo to smatrati antisrpskim stavom”, rekao je Dačić u emisiji “Novi dan” regionalne televizije N1.

“Sudjelovanje njihovih vojski na paradi imat će veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom”, naglasio je šef srbijanske diplomacije.

Dačić je istaknuo da se “prošlost ne smije zaboraviti, ali da iz nje treba izvući pouke”, te najavio 27. kolovoza u Beču sastanak zemalja zapadnog Balkana i EU-a.

“Kako možemo tamo biti dobri, a ovdje ne možemo. Hrvatska i Srbija su vječna tema. Njemačka i Francuska su 10 godina poslije Drugog svjetskog rata napravili EU, a mi ćemo između sebe još 20 godina utvrđivati tko je manje ili više kriv”, naglasio je Dačić, ocijenivši kako Srbija i Hrvatska gube vrijeme razmjenjujući uzajamne optužbe.

“Prođe nam život u međusobnom optuživanju”, rekao je Dačić naglasivši da se kamenom mogu bacati jedni na druge “ili graditi most”.

Ministar vanjskih poslova Srbije rekao je, komentirajući sjednicu Vijeća sigurnosti na kojoj će se odlučivati o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, kako ne može prognozirati hoće li Rusija uložiti veto, ali je uvjeren da će članice VS UN-a “shvatiti da do pomirbe ne može doći novim podjelama”.

Komentiraj