FaH

PODILAŽENJE ERDOGANU: Njemačka vlada odobrila pokretanje postupka protiv satiričara

Njemačka vlada udovoljit će zahtjevu Turske i odobriti pokretanje kaznenog postupka protiv njemačkog satiričara Jana Boehmermanna koji je u svojoj satiričnoj emisiji “Neo Magazin Royale” od 31. ožujka pročitao pjesmu uvredljivog sadržaja na račun turskog predsjednika Redcepa Tayyipa Erdogana, priopćila je njemačka kancelarka Angela Merkel u petak.
“Njemačka vlada će dati dozvolu za pokretanje postupka”, priopćila je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se u petak javnosti. Turska je početkom tjedna od njemačke vlade zatražila pokretanje kaznenog postupka zbog vrijeđanja turskog predsjednika pozivajući se na članak 103 njemačkog kaznenog zakona koji predviđa kazne i do pet godina u slučaju vrijeđanja stranih državnika.

Angela Merkel je istodobno najavila ukidanje spomenutog članka zakona nazivajući ga nepotrebnim. Ona je objasnila kako današnja dozvola za pokretanje kaznenog postupka ne znači i osudu kao ni odluku u smjeru vrednovanja slobode mišljenja i umjetnosti.

“U pravnoj državi nije do vlade nego do državnog odvjetništva i sudova da donesu odluku glede odnosa prava pojedinca i slobode mišljenja i umjetnosti”, rekla je Merkel.

Ona je istodobno naglasila kako je unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije bilo neslaganja oko današnje odluke. Iz reakcije nekih čelnika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) se da naslutiti da je SPD bio protiv pokretanja kaznenog postupka.

Satiričar Jan Boehmermann je u svojoj emisiji pročitao pjesmu u kojoj se turski predsjednik dovodi u direktnu vezu sa sodomijom i pedofilijom. Taj je prilog nastao kao reakcija na oštru reakciju turske vlade na jedan drugi satirični prilog u jednoj drugoj emisiji njemačkog javnog servisa u kojoj se kritizirao oštar odnos turskog predsjednika prema novinarima.

Komentiraj