HINA/ Mladen VOLARIĆ

Podiguta optužnica protiv osmero osoba zbog ropstva

Karlovačko Državno odvjetništvo u srijedu je priopćilo kako je podignulo optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom. Optužnica je podignuta pred karlovačkim Općinskim sudom.

“Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od travnja 2016. do 9. listopada 2017. na obiteljskom imanju u Karlovcu; zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri eksploatacije i lišenja osobne slobode, suprotno odredbi članka 4. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, zatražili oštećenika da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Nakon što je oštećenik pristao na to i počeo živjeti na njihovom obiteljskom imanju, okrivljenici su ga potom uporabom fizičke sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjavajući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora koju su zaključavali.

U optužnici se navodi kako su ga često udarali po glavi i tijelu od čega je oštećenik tijekom vremena zadobio brojne tjelesne ozljede poput prijeloma desne podlaktice, prijeloma donje čeljusti, prijeloma sedmog rebra desno, prijeloma jedanaestog rebra desno, prijeloma desetog rebra lijevo, kao i tjelesne ozljede u vidu opeklina na prsnom dijelu leđa, a istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložnom oštećivanju njegove odjeće, šišanju i bojanju kose bez njegova pristanka.

Na taj su način, stvaranjem straha, uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom.

Komentiraj