Podignuta optužnica protiv dvojice koji su napali na novinarku koja je snimala misu

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u ponedjeljak je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca koji su napali novinarku u crkvi tijekom zabrane održavanja misa zbog koronavirusa.

Kako se navodi u priopćenju, optužnica je podignuta protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi iz članka 315.b stavka 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11, te protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi iz članka 315.b stavak 1. KZ/11 i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članak 235. stavak 1. KZ-a.

“Okrivljenicima se stavlja na teret da su počinili navedena kaznena djela 12. travnja 2020. kad je novinarka jednog internetskog portala mobitelom snimala misu u mjesnoj crkvi u Splitu koja se održavala unatoč zabrani javnih okupljanja i o tome izvještavala javnost izravnim emitiranjem te snimke na portalu. Drugookrivljenika (1999.) se tereti da je snažno udario novinarku po desnoj ruci i tako joj izbio mobitel koji je pao na tlo, a zatim ju je, prigovarajući joj što snima misu, izgurao iz crkve iako ga je upozorila da ondje radi svoj posao, a kada je ona pokušala ponovno ući u crkvu kako bi došla do svog mobitela koji joj je sredstvo rada, prvoookrivljenik (1967.) joj je priječio ulazak u crkvu te je, tereti ga se, povukao krilo crkvenih vrata i tako joj prikliještio desnu ruku između vrata i okvira pri čemu je ona zadobila laku tjelesnu ozljedu.

Drugookrivljenika se tereti da je potom bacio navedeni mobitel na plato ispred crkve čime mobitel više nije bio u funkciji pa je novinarki prouzročio štetu u iznosu od najmanje tri tisuće kuna, a opisanim postupanjem okrivljenici su joj, tereti ih se, onemogućili daljnje medijsko izvještavanje.
U optužnici je predloženo da sud u cijelosti oštećenici dosudi imovinskopravni zahtjev na način da drugookrivljenika obveže da joj isplati iznos od tri tisuće kuna u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude te je također predloženo da sud okrivljenicima produlji mjere opreza iz članka 98. stavka 2. točke 4., 5. i 9. ZKP/08”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj