Podgorica odbacuje optužbe Moskve za proturusku politiku

EPA/BORIS PEJOVIC

Optužbe ruskog ministarstva vanjskih poslova da Crna Gora ruši prijateljske odnose s Rusijom “apsolutno su neosnovane” i službena Podgorica ih naprotiv nastoji poboljšati, objavila je u petak crnogorska vlada.

Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova u četvrtak je optužila Podgoricu za proturusku politiku Crne Gore i navela da su u Moskvi “obratili pozornost na opaske koje je crnogorski premijer Milo Ðukanović iznio 12. srpnja da je ruska propaganda opasna i da cilja na one koji su i dalje pod snažnim utjecajem prošlosti”.

Zaharova je također preporučila Crnoj Gori “da odluku o pristupanju NATO-u donese na referendum, a ne u parlamentu”, kako propisuje državni ustav.

U reagiranju vlade navodi se da je “nediplomatski jezik predstavnice ruske diplomacije, čiji je stil problem Moskve, najbolja potvrda onoga o čemu je govorio Đukanović”.

“Što se tiče njezine optužbe o tome tko ruši prijateljske odnose sa Rusijiom, ona je apsolutno neosnovana. Naprotiv, Crna Gora pokušava poboljšati odnose i to ne riječima već djelima, o čemu govore i konkretne odluke vlade”, ističe vlada i podsjeća na produženje bezviznog režima za ruske građane s 30 na 90 dana.

U vladi ocijenjuju da bi “takvim izjavama Moskva htjela učiti Podgoricu da poštiva njihove želje o referendumu, a ne ustav Crne Gore”.

“Uostalom, hoćemo li i o čemu odlučivati referendumom, o tome ćemo mi odlučivati. I ako je od prijatelja, previše je”, poručili su iz vlade.

Komentiraj