Zagrebački plesni centar (ZPC) kao svoju sljedeću premijeru najavljuje predstavu “Podešavanje prostora” nagrađivane autorice Mirjane Preis, koja će se održati u subotu 25. studenog, u sklopu obilježavanja 9. Noći kazališta.

Kako se ističe u najavi, kroz odnos dvoje ljudi, muškarca i žene, u surovoj svakodnevici, autorica u predstavi istražuje pitanja poput: Što je PROSTOR? Kako ga koristimo? Koja je razlika između privatnog i javnog prostora? Koliko ga proširujemo ili sužavamo? Kako ga istražujemo? Sputavaju li društvene norme prostor? Što predstavlja naše tijelo u prostoru? Kako pojedinac osvaja svoj prostor unutar zajednice?

“Tuge, strahovi, nerazumijevanje, ali i ljubav, sreća i sklad, egzistiraju u prostoru kao kategoriji manifestacije života. Pritom su glazba, zvukovi i tišina podloga za tu ‘igru’ koju nam kroz ples i pokret približavaju odnosno podešavaju Ana Vnučec i Šimun Stankov”, stoji u najavi.

Predstava “Podešavanje prostora” nastaje u suradnji Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) i Studija za suvremeni ples (SSP), čija je Preis dugogodišnja bivša članica.

Mirjana Preis sa Studijem je nastupala u mnogobrojnim projektima u zemlji i inozemstvu. U svom dugogodišnjem radu ostvarila je niz zapaženih i nagrađivanih koreografija. Njena autorska predstava “Kaputt” nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini. Autorica djeluje i kao plesni pedagog.

Komentiraj