RADIO NACIONAL PODCAST: Vesna Škare Ožbolt: “Fotografije iz Vukovara koje su obišle svijet praktički su preokrenule javno mnijenje”

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt gostovala je u petak na Radio Nacionalu, u posebnoj emisiji posvećenoj Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vesna Škare Ožbolt od 1995. je godine vodila proces mirne reintegracije Podunavlja. Dan 18. studeni, smatra, najtragičniji je trenutk u Domovinskom ratu i modernoj hrvatskoj povijesti. Cijeli Domovinski rat, kaže, može se svesti na tri faze.

“Prva faza završava upravo s ovim strašnim zločinima u Vukovaru i Škabrnji. Međunarodna zajednica je tu zakazala. Sjetimo se međunarodnog posrednika koji je izgubljen stajao u Vukovaru, nije uopće znao tko mu glavu nosi. I Crveni križ je potpuno zakazao – izručio je praktički sve ranjenike iz bolnice Šljivančaninu, Mrkšiću, Radiću – onoj ekipi koja je na kraju završila na Haaškom sudu s vrlo blagim kaznama”, rekla je za Radio Nacional.

Fotografije koje su obišle svijet, dodala je Vesna Škare Ožbolt, praktički su preokrenule javno mnijenje. “Cijela svjetska politika mislila je da se može očuvati Jugoslavija. Vukovar je to preokrenuo”, istaknula je u razgovoru s glavnom urednicom Radija Nacional Zrinkom Vrabec Mojzeš.

Prisjetila se kako je s Margaret Thatcher posjetila područje kod Ovčare. “Jedna ljudska kost je virila iz zemlje i to ju je toliko potreslo. Rekla je: ‘Je li moguće da se ovo događa u Europi?'”, dodala je. Situacija, strahota rata se sada, dodala je, ponavlja u Ukrajini.

Bivša ministrica smatra da smo mi bili i u goroj situaciji od Ukrajine, nije nam dana mogućnost da se branimo. “Da smo imali potporu međunarodne zajednice kakvu ima Ukrajina, zajedno s oružjem, mislim da bi rat trajao puno kraće. Tih godina nije bilo oružja, sjetimo se da je u svakom selu u Hrvatskoj bio garnizon JNA. U Zagrebu je Rašeta non-stop prijetio da će dići Novi Zagreb u zrak”, dodala je.

Govoreći o potresnoj snimci Mile Dedakovića Jastreba koji razgovara s predsjednikom Franjom Tuđmanom, Dedaković je tražio evakuaciju civila, djece, ranjenika – predsjednik to nije dopustio, rekla je:  “Opsada Vukovara trajala je tri mjeseca. Ovaj je razgovor bio s početka same opsade. Tuđman je početkom devetog mjeseca došao, ušao u Vukovar i izašao kroz kukuruze. Cijela ta situacija oko Vukovara … Vukovar je bio strateško mjesto zaustavljanja JNA. Pomoć se slala, ja nisam vojni stručnjak, ne znam bi li se Vukovar uspio obraniti da je došlo još ljudi. Svaki je dan na vukovarsku bolnicu padalo 300 granata, svaki dan!”

Nije se evakuiralo, kaže, jer se nije moglo evakuirati – cijeli je grad bio u obruču. Cijelo gostovanje Vesne Škare Ožbolt poslušajte na linku ispod:

Komentiraj