PODCAST RADIO NACIONALA: Renato Petek: “Moramo se ozbiljno zapitati o održivosti Sljemena kao skijališta”

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek u ponedjeljak je gostovao u studiju Radio Nacionala, gdje je s voditeljem Krešimirom Končevskim komentirao aktualne gradske teme, posebno žičaru i ovogodišnje izdanje Snježne kraljice na Sljemenu.

Podsjetimo, druga slalomska utrka koju su skijašice trebale voziti na Sljemenu prošli četvrtak otkazana je zbog “visokih temperatura i vjetra”, dok je slalom kojeg skijašice vozile u srijedu u Zagrebu imao spušten start i skraćene staze zbog nedostatka snijega.

Proračun trke iznosi gotovo 30 milijuna kuna, od toga je 10 plaćeno javnim novcem, a benefiti za hrvatski sport, turizam, promociju grada Zagreba prilično je upitan. Građane je dodatno razljutila činjenica da se nisu mogli voziti na trku najskupljom žičarom u Europi, zato jer su organizatori odredili da se njome mogu voziti samo natjecatelji i da bi silazak do gledališta bio preopasan za navijače.

“Svima zvuči suludo da se u ovakvom trenutku velike potrošnje energije da bi se prespojio snijeg na našem brdu od 1000 metara nadmorske visine. Čovjek razmišlja ima li to uopće više ikakvog smisla”, rekao je.

Na Sljemenu, dodaje, tek negdje 15. ili 20. siječnja tek kreće skijanje za građane. “Pitanje je da li ćemo ove godine, s obzirom na vremenske uvjete koje imamo, uopće imati skijanje. To je investicija koja je u startu napravljena – Grad je iznajmio topove, osigurao je dovod vode i svega što je potrebno da bi se proizveo taj snijeg. Mi se moramo ozbiljno zapitati o održivosti Sljemena kao skijališta i održivosti Snježne kraljice na tom brdu takvom kakvom je”, istaknuo je.

Žičara je, poručio je, besmislena u ovakvom trenutku kada imamo neko natjecanje.

Pogledajte video gostovanja Renata Peteka na Radio Nacionalu:

Inače, gotovo u isto vrijeme gostovanja Peteka na Radio Nacionalu, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije osvrnuo se na kritike o gradskom sufinanciranju Snježne kraljice, skijaškog natjecanja kojemu je ove godine, drugi put zaredom, otkazana utrka zbog pretoplog vremena, te istaknuo da je financiranje smanjeno peterostruko.

“Grad Zagreb je 2017. godine financirao Snježnu kraljicu iz gradskog proračuna s 12,5 milijuna kuna, što je 50 posto budžeta Snježne kraljice, a ove godine financiranje je palo na 2,5 milijuna kuna, odnosno na 10 posto”, rekao je Tomašević.

Iako grad ne organizira to natjecanje već ga sufinancira, kao i druge sportske manifestacije, Tomašević smatra da bi zbog klimatskih uvjeta trebalo početi razgovarati o budućnosti Snježne kraljice.

“Klimatske promjene neće ići na bolje, mogu ići samo na gore. Vrijeme da se sjedne i pokrene rasprava o daljnjoj održivosti tog natjecanja”, rekao je dodavši gradonačelnik te najvio da će se o tome razgovarati s Hrvatskim skijaškim savezom i Vladom, koja najviše financira to natjecanje.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner