POD ISTRAGOM Privedeni djelatnici tvrtke iz Matulja i pomagači osumnjičeni za bacanje opasnog otpada

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

[quote_box_center]

  • Četvorica osumnjičenika su jučer nakon kriminalističkoga istraživanja predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a potom su uz kaznenu prijavu dovedeni na ‘prvo ispitivanje’

[/quote_box_center]

Četvorica osumnjičenika za ilegalno odbacivanje bačava s opasnim otpadom u okoliš na nekoliko mjesta u Karlovačkoj županiji su iz tvrtke sa sjedištem u Matuljima, objavilo je u subotu Županijsko državno odvjetništvo nakon ispitivanja uhićenih osumnjičenika.

Županijska državna odvjetnica, Gordana Križanić, potvrdila je jutros Hini kako je jedna od djelatnosti osumnjičene tvrtke iz Matulja, iz Primorsko-goranske županije, upravo prikupljanje i skladištenje opasnog otpada.

Još nije poznato gdje je osamnaest bačava koje sadržavaju oko dvjesto litara opasnog otpada.

Postoji osnovana sumnja, ističe se u priopćenju, da su 32-godišnji prvoosumnjičenik, četrdesetogodišnji drugoosumnjičenik i 41-godišnja odgovorna osoba iz poduzeća sa sjedištem u Matuljima dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta tvrtke koje se nalazi u Pazinu.

Pronađeno 60 bačava

Navedeni otpad je 30. travnja, prema prethodnom dogovoru, preuzeo trećeosumnjičenik u 88 bačava koje je, bez pratećeg lista za otpad, protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, u razdoblju od 30. travnja do 6. svibnja prevezao teretnim vozilom na dvanaest lokacija na području Karlovačke županije te odbacio u okoliš, navodi ŽDO Karlovac.

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti da osumnjičenici unište dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili pokušaju utjecati na svjedoke. ŽDO također smatra kako postoji opasnost da će osumnjičenici ponoviti ili dovršiti započeto kazneno djelo.

Prema rječima voditelja tima stručnjaka županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, Gorana Frankovića, do sada je pronađeno 60 bačava.

“Javna vatrogasna postrojba Karlovac spremna je i danas na što žurnije odvoženje preostalih bačava”, rekao je Franković.

U do sada pronađenim bačvama ukupno je 15 tona opasnog otpada koji je zbrinut u Vojniću, u specijaliziranoj tvrtki CIAK, zajedno s oko pet tona zagađenog tla i bilja s dvije lokacije gdje je iscurila izvjesna količina sadržaja bačava i nagrizla travu.

Gradonačelnik Karlovca, Damir Jelić, je izjavio kako se za riješavanju ove velike opasnosti do sada angažirao velik broj ljudi – osim policije, vatrogasaca i djelatnika tvrtke Čistoća teren su obilazile, mjesni odbori gradskih četvrti, udruge…

Četvorica osumnjičenika su jučer nakon kriminalističkoga istraživanja predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a potom su uz kaznenu prijavu dovedeni na ‘prvo ispitivanje’ na karlovačko Županijsko državno odvjetništvo.

Komentiraj

Source:K.G./HINA