Počinju Varaždinske barokne večeri – zemlja partner Japan

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/

Ovogodišnje 48. Varaždinske barokne večeri, koje počinju  u petak 21. rujna imat će dosad najbogatiji glazbeni i popratni program s 30 koncerata i 23 drugih sadržaja, a prvi put i zemlju partnera iz Azije – Japan,  najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Varaždinske barokne večeri bit će otvorene u petak u varaždinskoj katedrali  koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, članova japanskog Orchestra Libera Classica i varaždinskog zbora Chorus Angelicus pod ravnanjem dirigenta Hidemija Suzukija u petak u varaždinskoj katedrali.

Ravnatelj varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić naglasio je da suradnja s Japanom predstavlja velik iskorak za festival.

„Velika je stvar da ćemo upoznati kulturu koju nikad nismo imali na festivalu. Posebnost je što će mnogi umjetnici na kraju svojih programa izvesti neka tradicionalna japanska djela iz njihove epohe kada je ovdje bio barok, na autentičan način na baroknim instrumentima“, rekao je Bobić te dodao da će najveća atrakcija biti dolazak ansambla  Bach Collegium Japan, koji će zatvoriti festival 3. listopada.

„Postali smo veliki svjetski festival, među tri najbolja festivala barokne glazbe. Došli smo do razine beskompromisne kvalitete i stekli veliki ugled u svjetskim razmjerima“, rekao je ravnatelj VBV-a.

Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi istaknuo je veliko zadovoljstvo i čast da Japan bude zemlja partner tradicionalnog i uglednog festivala.

„Bio je velik izazov pozvati istaknute japanske glazbenike i uz odličnu suradnju hrvatske i japanske strane, 48. Večeri bit će vrlo bogate. Nadam se da će ovaj događaj doprinijeti jačanju veza naših dviju zemalja“, rekao je veleposlanik.

Osim 30 koncerata u Varaždinu, Trakošćanu i Varaždinskim Toplicama te u još deset gradova i mjesta u Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pod zajedničkim nazivnikom „Total barok“ organiziraju se i 23 dodatna programa, od japanskog kulinarstva,  hina lutaka i origamija do haiku poezije.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je rekao da će  „Varaždinci  ove godine imati neprocjenjivo iskustvo upoznavanja japanske kulture, ne samo glazbe nego kulture općenito.”

Mislim da ovakvog predstavljanja Japana u Hrvatskoj još nije bilo. Naravno da je za nas primarna barokna glazba i ovdje će biti izvedena neka djela koja su najviša ostvarenja ljudskog duha kao Bachova Misa u h-molu“, naglasio je Čehok, a zamjenik župana Tomislav Paljak dodao je da su Varaždinske barokne večeri jedna od referentnih točaka koja čini razliku u malom prostoru kao što je Varaždinska županija.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždina  Raymond Rojnik je  rekao da su „nakon koncerta otvaranja pripremili niz događanja koja će približiti japansku kulturu. “Kiyo Kito Taiko bubnjari nastupit će Korzu. Bit će postavljen poseban video zid, vodeni slap, na kojem će biti projekcija svečanog otvorenja za sve koji neće moći biti u katedrali. Slijedi rock-barok program u Starom gradu te vatromet s japanskim štihom“, najavio je Rojnik,

48. Varaždinske barokne večeri, na kojima će, među ostalima, nastupiti i japanski vokalni ansambl La Fontaverde, violinistice Latica Honda Rosenberg i Setsuko Sugita, čembalist Masato Suzuki, ali i izraelski ansambl Naya, završit će dodjelom festivalskih nagrada 3. listopada.

Komentiraj