HINA / Nikša MILETIĆ

Počinju radovi na Pelješkom mostu

U Stonu na poluotoku Pelješcu u ponedjeljak bi trebalo biti održano uvođenje u posao gradnje Pelješkog mosta, kojemu će prisustvovati ovlašteni predstavnici naručitelja, odnosno Hrvatskih cesta i izvođača radova te će se u sklopu istoga pripremiti i potpisati zapisnici o primopredaju projektne dokumentacije, zapisnik o iskolčenju zemljišta i slično.

“Nakon što smo osigurali bespovratna sredstva i potpisan je ugovor za izgradnju prve faze cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, odnosno Pelješkog mosta, danas kreću radovi na gradnji. Na samom početku radova rušit će se dio postojećih stupova i kreću po projektu istražni radovi koji trebaju dati odgovore na neka pitanja što se tiče temelja”, rekao je za Mediaservis ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kako prenosi Index.

HINA/ Nikša MILETIĆ

Butković je dodao kako će se prvo izgraditi most, s potom i ostale ceste koje jug zemlje povezuju s ostatkom Hrvatske. “Vjerujemo da će čitav projekt s mostom i novom prometnicom preko Pelješca biti gotov i mora biti gotov do 2022. godine”, zaključio je ministar.

Most će, podsjetimo, graditi kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation. Projekt sufinancira Europska unija s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, odnosno s 85 posto prihvatljivih troškova. 
Rok za gradnju je 36 mjeseci. Most će biti dug 2404 metra i visok 55 metara što udovoljava zahtjevu BiH za osiguranjem nesmetanog prolaska brodova do Neuma.

Komentiraj