Počinju 31. Marulićevi dani, u konkurenciji za ‘Marula’ 11 predstava

Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani održat će se, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, od 16. do 26. listopada u Splitu i Zagrebu. U konkurenciji za festivalske nagrade ‘Marul’ bit će izvedeno 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović.

‘Marulićevi dani’ jedini je festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi, a ni ove se godine, uslijed pandemijskih okolnosti, ne održava u svom tradicionalnom terminu krajem travnja.

Gordana Ostović izabrala je 13 predstava, no dvije od njih iz objektivnih razloga neće biti odigrane. Zbog složenih produkcijskih okolnosti nije bilo moguće izvesti ‘Monovid – 19‘ Zagrebačkog kazališta mladih, a zbog iznenadne bolesti u ansamblu neće biti izvedena ni drama ‘Usidrene‘ Elvisa Bošnjaka u produkciji HNK Split, pa se izvedba ta dva naslova planira za 32. Marulićeve dane.

Za ovogodišnje izdanje Marulićevih dana bilo je prijavljeno 40 naslova. “Brojem i kvalitetom prijavljenih predstava ovogodišnji festival ne odudara od uobičajenog prosjeka, unatoč činjenici da su u pandemijskoj godini profesionalna kazališta u Hrvatskoj izvela 34% manje produkcija”, ističe u svom obrazloženju Gordana Ostović.

Dodala je da su ovogodišnje predstave tematski raznolike. Neke od njih, ističe, bave se posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge pak na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa.

“Ovo je i godina u kojoj su se u predstavama našli jaki ženski likovi, hrabri , ranjivi i ponosni, ponekad veći od života”, konstatira izbornica.

‘Bambina’. FOTO: HNK Split

Prva predstava 31. Marulićevih dana, ‘Zagreb 2020.‘ GDK Gavella, odigrat će se u Zagrebu, u KUC Travno u subotu 16. listopada. U ponedjeljak se Festival nastavlja u Splitu izvedbama dvaju predstava HNK Split, ‘Francuzice‘ Ilije Zovka i mjuzikla ‘Bambina‘ Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana. Slijede predstave: Olja Lozica ‘Dobro je ništa‘ Teatra ITD Zagreb; autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine ‘Fešta‘ zagrebačkog Teatra Exit, ‘Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života‘ Ivana Ožegovića u produkciji Bjelovarskog kazališta, Centra za kulturu Trešnjevka i Umjetnička organizacija ‘Kreator’; ‘Grane smo na vjetru‘ prema priči Jeana Gionoa ‘Čovjek koji je sadio drveće’ karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom; ‘Štajga‘ Ivane Šojat Gradskog kazališta ‘Joza Ivakić’ iz Vinkovaca, ‘Gruntovčani‘ Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, i ‘Umri ženski‘ Marine Vujčić, obje u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić ‘Hotel Zagorje‘ prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić Gradskog dramskog kazališta Gavella Zagreb, kao posljednja u službenoj festivalskoj konkurenciji.

Festival se zatvara u utorak 26. listopada dodjelom nagrada i izvedbom, van konkurencije za nagrade, dramske predstave ‘Kiklop‘ Ranka Marinkovića GDK Gavella u režiji Saše Anočića.

Osim navedenih predstava, na 31. Marulićevim danima 23. listopada bit će predstavljeno drugo izdanje knjige Nikole Batušića ‘Povijest hrvatskog kazališta‘ objavljene u izdanju Hrvatskog centra ITI, te
Zbornika sa znanstveno-stručnoga skupa o Anatoliju Kudrjavcevu ‘Teatar u Splitu i Split u teatru’ koji će biti predstavljen 26. listopada. Kao prvonagrađeni na natječaju ‘Marin Držić’ za 2020. bit će 25. listopada javno čitan dramski tekst ‘Plodna voda‘ Marine Vujčić.

‘Fešta’. FOTO: HNK Split

Komentiraj