Počinje Wimbledon, evo zašto tenisači moraju biti u bijelom od glave do pete

Wimbledon, možda najvažniji turnir u teniskoj sezoni, možda je jedini turnir koji se snažno oslanja na tradiciju. Prvo izdanje turnira održano je davne 1877. godine, a do današnjeg dana ima vrlo stroge odrednice u odijevanju igrača i igračica.

Poznata je činjenica da svi tenisači koji izađu na terene Wimbledona moraju biti u bijeloj odjeći. Ipak, postoji više smjernica. Tenisači moraju biti oprezni kod nijansi, jer nisu dopuštene tamnije ni žućkaste nijanse bijele boje. Propisana je i količina boje koju tenisači i tenisačice imaju na svojim rukavima, ovratnicima i kapama ili trakama za kosu. Pruga u bojama (koja nije bijela) ne smije biti šira od jednog centimetra, a logo na odjeći s uzorkom također nije dopušten.

Odakle dolaze ovakva rigorozna pravila?

Bijela odjeća za tenis datira iz 1800-ih godina, kada se ovaj sport igrao na društvenim događanjima. Igrači su tada nosili bijelo kako bi izbjegli mrlje od znoja. Ovo se pravilo posebno odnosilo za žene, jer je u ono vrijeme bilo nezamislivo da javnost vidi kako se dame znoje.

2014. godine u Wimbledonu su uvedena nova pravila kojih se tenisači moraju pridržavati. Osim već spomenutih nijansi bijele boje, u dekretu su postrožena i pravila o vidljivosti hlačica ili bokserica koje se nose ispod dresa. Pogađate, i oni moraju biti bijele boje. Sve, od kapa, traka za kosu, marama, znojnika do tenisica, pa čak i džonova – mora biti bijelo.

Nekadašnji osvajač Wimbledona Pat Cash te se 2014. godine morao povući s veteranskog turnira upravo zbog svojih tenisica. Tada je kritizirao pravila Wimbledona nazivajući ih arhaičnima.

Nekada je i US Open imao slična ‘all-white’ pravila odijevanja. Ipak, ona su ukinuta 1972. godine. Jedino Australian Open ima neka ograničenja. Tenisači, naime, moraju nositi ‘prihvatljivu odjeću za tenis’, a kape i trake za kosu mora potvrditi sudac susreta. Na svakom rukavu dresa dozvoljan je samo jedan logo, a logo i dizajn na pokrivalima za glavu moraju biti ‘povezani s tenisom’, piše Independent.

Komentiraj