Dino Stanin/PIXSELL

Počinje UN-ova konferencija u Marakešu, Božinović predstavlja RH

Danas u Marakešu počinje konferencija Ujedinjenih naroda o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama. Hrvatsku predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Ovo je globalni problem koji su Ujedinjeni narodi odlučili početi rješavati. Kako će ići ta dinamika to je neizvjesno, neizvjesno je i koliko će trajati. Međutim činjenica je da se na globalni izazov rješenje može tražiti samo globalno”, poručio je Božinović novinarima uoči sastanka.

“Riječ je o dokumentu kojega bi označio kao proces kako bi se u budućnosti migracije regulirale da ne bi imali ono što imamo danas na hrvatskim granicama. Dakle s jedne strane postoje zemlje iz kojih ljudi odlaze i treba se posvetiti pitanjima zbog čega odlaze, kako im se može pomoći da ostanu u svojim zemljama. S druge strane postoje i zemlje koje žele radnu snagu te zemlje koje su kao Hrvatska tranzitne i ta pitanja se moraju regulirati”, rekao je ministar.

Ministar tvrdi kako nema razloga za brigu, te kako će se dokumentom regulirati migracije u budućnosti, a ne trenutna situacija na granicama. Bižinović se osvrnuo i na kritičare sudjelovanja na summitu u Marakešu, poručivši da koriste ovo pitanje za unutarnje političke probitke.

“Šalju se vijesti koje su nerealne, koje ne odgovaraju istini, imaju cilj da se ljude preplaši. Migracije su tu, one neće nestati, ali kompletna organizacija hrvatske policije i hrvatske države jamči građanima i gostima da će biti na sigurnom, da neće biti ugroženi. Siguran sam da mi tu vodimo realnu politika koja je usmjerena na boljitak hrvatskih građana. Što se prije svijet okupi oko ovog pitanja siguran sam da ćemo se početi približavati rješenjima”, zaključio je ministar Božinović.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional