Počinje skupljanje potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj najavila je u utorak kako kreću u prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Potpisi će se skupljati od 13. do 27. svibnja.

Iz inicijative su otkrili i kako će glasiti pitanje na referendumu – ‘Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?’

“Prema članku 80 same Konvencije svaka država koja ju je ratificirala može ju i otkazati u bilo kojem trenutku. S druge strane, međunarodni ugovor može se otkazati na temelju volje naroda izražene na referendumu, kao što je recimo bilo u primjeru Brexita. S obzirom na to da se vladajući oglušuju i marginaliziraju mišljenje vlastitih birača i okreću leđa narodu, preostaje referendum kao najdemokratskiji način izjašnjavanja volje građana. Pa neka na referendumu hrvatski narod pokaže želi li Hrvatsku kao suverenu zemlju koja je sama u stanju donositi zakone i provoditi ih, koja će isticati vrijednost braka i obitelji i poticati rađanje i zdrav razvoj djece i mladih, ili ćemo relativizirati te vrijednosti i ići u smjeru genderizma i transrodnosti, zbunjivati djecu i mlade, uvesti roditelja 1 i 2 umjesto mame i tate, te biti nečija igračka i ideološka kolonija zbog parcijalnih interesa određenih moćnika”, poručuju iz inicijative.

Najavili su i održavanje prosvjeda protiv Istanbulske konvencije, koji će se odžati ovog četvrtka na splitskoj Rivi, pod nazivom ‘Split protiv Istanbilske konvencije’.

Komentiraj