Goran Kovačić/Pixsell

Počinje riječki Festival sporta i rekreacije ‘Homo si teć’

Najpoznatija riječka sportska manifestacija, Festival sporta i rekreacije ‘Homo si teć – Rijeka run 2019.’ ove će godine trajati tri tjedna, od ove subote 30. ožujka do nedjelje 14. travnja. Festival objedinjuje čak  deset utrka i svi koji žele sudjelovati  mogu pronaći svoju idealnu trasu i kilometražu, jer na raspolaganju imaju sedam natjecateljskih i tri nenatjecateljske utrke. Ova se jedinstvena  manifestacija održava već  23.godine i svojim trajanjem i brojnošću – više od 17.500 trkača i 20.000 gledatelja –  postala je najvećom uličnom utrkom u Hrvatskoj.

Prva od utrka , ‘539 skok’  po Trsatskim stubama  starta  u subotu u 10 sati, a trkači će trčati na trasi od podnožja stuba do platoa Rakovčevoj ulici, 539 stepenica. Tjedan dana kasnije, 6.travnja, najpoznatija riječka šetnica Molo longo postaje staza utrke Molo longo trk. Na ravnoj stazi uz more, s dužinom trase od šest kilometara, trkači imaju  posebno lijep ‘morski’ pogled na grad. Veliko finale ‘Homo si teć ‘ , je u nedjelju, 14. travnja u središtu Rijeke sa čak osam  utrka. Očekuje se više od 17.000 trkača koji će sudjelovati na 18. riječkom polumaratonu, 4. riječkom maratonu, utrci štafeta 3×7, Desetki, Erste Petici, utrci građana “Homo si teć”,  dm mićem trku i Memorijalnoj utrci Milke Milinković.

18. Riječki polumaraton, međunarodna utrka i jedna od najvećih u Hrvatskoj, kao i 4.  izdanje Riječkog maratona, utrka štafete 3x7km i Desetka trčat će se po novoj trasi uz more do Kostrene. Nova utrka, Erste Petica, vodi trkače u lagano razgledavanje grada preko Korza do kraja šetnice Molo Longo i natrag. Maraton i polumaraton nositelji su međunarodnog AIMS certifikata i 5 zvjezdica za kvalitetu i sigurnost krovne europske atletske udruge “European Athletics”.  Dosad su se za trčanje po riječkim ulicama prijavili trkači iz Hrvatske i svih zemalja regije, ali i SAD-a, Francuske, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Švedske, Italije, Belgije, Poljske, Češke, Slovačke, Švicarske, Mađarske, Portugala, Kanade, Južne Afrike, Irana, Islanda, Malezije i Tajlanda. Za najmlađe je organiziran ‘dm mići trk’ stazom dugom 540 metara od Korza do Gata Karoline Riječke utrke , a svoju će utrku i ove godine istrčati osobe s invaliditetom te slabovidne osobe, čija  snaga volje i motivacija iz godine u godinu oduševljava.  Utrka nosi naziv Memorijalna utrka Milke Milinković, u čast  proslavljene riječke paraolimpijke koja je svake godine sudjelovala na festivalu.

Kao i svake godine, ‘Homo si teć’ ima humanitarni karakter. Sredstva prikupljena kupnjom majica  donirat će se Društvu za dječju kirurgiju Kantrida. Prodaja majica već je započela u šatoru na trgu 128. Brigade HV, a majice će se moći kupiti sve do zadnjeg dana Festivala. U tjednu pred završnicu Festivala na Korzu i Gatu Katoline Riječke predstavljat će se sportski klubovi i udruge koji djeluju u Primorsko-goranskoj županiji.

Komentiraj