Počinje plesni program Ansambla LADO

Nastupom u Pečuhu 26. svibnja počinje niz plesnih koncerata Ansambla LADO kojima će taj ansambl publiku provesti kroz sve hrvatske regije i pokazati raznolikost i bogatstvo hrvatske tradicijske baštine.

Uz nastup u Pečuhu u koncertnoj dvorani Kodály Center, LADO će imati još jedan koncert u inozemstvu, 11. lipnja u Kurfürstliches Schloss u Mainzu, a hrvatska turneja počinje 3. lipnja u Lipiku, nastavlja se 5. lipnja u Ivanić Gradu i 25. lipnja u Trilju, najavljuje LADO.

Vrhunac plesnoga programa bit će zajednički plesni koncerti Ansambla LADO i Nacionalnog ansambla narodnih plesova i pjesama Makedonije Tanec 14. srpnja u Slavonskom Brodu na 33. Brodskom glazbenom ljetu, 16. srpnja u Zagvozdu u sklopu 25. izdanja manifestacije Glumci u Zagvozdu i 17. srpnja na Sustipanu u sklopu Splitskog ljeta.

Kako se ističe u najavi, ovogodišnji plesni koncert pred publiku donosi neke od najpoznatijih, najizvođenijih i uvijek rado viđenih točaka iz bogatog Ladovog repertoara – tu su “Ladarke”, svojevrsna himna i zaštitni znak Ansambla, Goranski bal, Linđo i “Ej sviraj Pavo”.

U središtu ovogodišnjega plesnog programa je zaštićena nematerijalna kulturna baština, s obzirom na to da je upravo Hrvatska svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, napominju iz Lada.

Kada je o hrvatskoj zaštićenoj nematerijalnoj kulturnoj baštini riječ, u ovom programu publika će moći, između ostalog, uživati u arhaičnom, samačkom čobanskom pivanju iz Gornjih Poljica koje pripada najstarijem sloju starinskih, tradicijskih pjevanja Dalmatinske zagore, za koje se u stručnim krugovima uvriježio naziv ojkanje, potom dubrovačko-primorskome plesu linđo, međimurskoj popevki u izvedbi Orkestra Ansambla LADO, zvucima cimbala, lijerice, gajdi i tambura samica.

Komentiraj