Počinje Pedalafest – festival kulture urbanog bicikliranja

Pedalafest – festival kulture urbanog bicikliranja počinje u četvrtak u Zagrebu, a posjetitelje do 25. lipnja očekuje bogat program u Centru mladih Ribnjak i Art Parku u Zagrebu, u organizaciji Sindikata biciklista.

Otvorenje festivala održat će se u Art Parku, u Parku Ribnjak, s početkom u 21 sat, a uveličat će ga ravnateljica Centra mladih Ribnjak Pavlica Bajsić, veleposlanik kraljevine Danske Nj.E. Ole Frijs-Madsen i zamjenik gradonačelnika Zagreban Luka Korlaet.

Potom se održava Ciklokino, kino u kojem je struja potrebna za prikazivanje filma proizvedena okretanjem pedala na stacionarnim biciklima. Prikazat će se danski film “The Human Scale” redatelja Andreasa Dalsgaarda.

Prije toga, u 10 sati održat će se skup Bike-friendly organizacije u Hrvatskoj, a predvečer predavanja će održati Tomislav Nakić-Alfirević, dopredsjednik Sindikata biciklista i Alex Crevar, novinar, urednik i konzultant posvećen održivom turizmu koji izvještava i za National Geographic.

U petak 24. lipnja u 10 sati održat će se panel i interdisciplinara radionica o sigurnosti biciklističkog prometa, na kojem će sudjelovati predstavnici Sindikata biciklista, Fakulteta prometnih znanosti i Sveučilišta Sjever te Službe prometne policije, MUP RH.

U 15,30 sati, predstavnik novozelandske zagovaračke organizacije, Nicholas Lee, održat će predavanje o stanju biciklističke infrastrukture u Aucklandu i aktivnostima kojima se bave biciklistički aktivisti na Novom Zelandu.

Tijekom sva tri dana festivala moći će se, uz pomoć vritualne stvarnosti, biciklirati kroz Kopenhagen, uz podršku Cycling Embassy of Denmark i Veleposlanstva kraljevine Danske.

Organizatori najavljuju i kulminaciju festivala u petak u 18 sati kada počinje biciklistička vožnja Zagrebom pod nazivom Kritična masa za grad bez gasa! Okupljanje je od 17,40 sati ispred muzeja Mimara, a završetak vožnje oko 19 sati u parku Ribnjak, gdje će biti druženje u Art Parku uz DJ Zaka.

Dio trase obuhvaća zamišljenu rutu biciklističke magistrale istok-zapad (Trg Franje Tuđmana-Maksimir) za koju je Sindikat biciklista pokrenuo inicijativu još davne 2012. Ove godine, prema najavama iz Gradske uprave, dio Prilaza Gjure Deželića prilagodit će se biciklističkom prometu čime počinje realizacija te inicijative.

Svi sadržaji na festivalu su besplatni, a program su sufinancirali Gradski ured za kulturu i Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Komentiraj