Počinje ‘One Take Film Festival’ u prostorima kina Europa

One Take Film Festival

Deveto izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru One Take Film Festival održava se u prostorima kina Europa od 19. do 21. listopada.

Od sveukupno 66 filmova, u službenoj konkurenciji nalaze se 32 filma pristigla iz 21 zemlje svijeta, od Velike Britanije, Portugala, Austrije, preko Indije i Irana do Hrvatske.

Za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala natječe se 28 kratkometražnih i četiri dugometražna filma. O najboljem filmu odlučivat će žiri u sastavu Peter Blackburn, australski redatelj i prošlogodišnji festivalski pobjednik, Sara Hribar, hrvatska scenaristica i redateljica te Martin Jehle, njemački filmski redatelj.

Osim konkurencije festival donosi već uhodane programe poput Almost One s filmovima koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju te Loading… u kojem se predstavlja retrospektiva norveškog snimatelja, redatelja i scenarista Erika Poppea, ali i neke nove programe kao što je One Take in Love, koji  kroz sedam kadrova vodi kroz različite ljubavne priče. Predstavit će se i najbolji filmovi londonskog natjecateljskog programa One Shot Movie Competition te radovi studenata Sveučilišta u Hildesheimu.

Tijekom festivala održat će se i okrugli stol ‘Dramaturgija jednog kadra’ u kojem će sudjelovati filmska kritičarka Diana Nenadić, filmski redatelji Martin Jehle i Zvonimir Jurić te filmolog Nikica Gilić. Tijekom festivalskog vikenda pod mentorstvom scenaristice Jelene Paljan održava se scenaristička radionica ‘Obuhvat svijeta u jednom kadru’.

Popratni izložbeni program sastoji se od tri dijela. Izložba ‘Vrijeme prostora’ predstavlja radove petero hrvatskih autora: Vlaste Žanić, Antuna Maračića te autorskog tima Sandra Đukića, Marka Markovića i Branka Cerovca. Redatelj Damir Čučić predstavlja se izložbenim projektom ‘Zastiranje’, a u sklopu programa One Take In Space prikazuju se četiri filma francuske filmašice Muriel Montini.

One Take Film Festival međunarodni je festival filmova u jednom kadru koji je 2003. godine osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Od 2004. godine festival postaje bijenalni, a na proteklih osam izdanja prikazano je više od tri stotine filmova u jednom kadru iz više od četrdeset zemalja svijeta što festival čini prepoznatljivim na svjetskoj festivalskoj sceni.

Posjetitelji će vidjeti niz naslova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Komentiraj