POČINJE MOTOVUN FILM FESTIVAL Filmovi od jutra do kasno u noć

Davor Visnjic/PIXSELL

Filmaši i filmofili od utorka će ponovno pohoditi motovunsko brdo – počinje 19. Motovun Film Festival (MFF) koji će idućih pet dana, od jutra do kasno u noć, dati pregled najvažnije produkcije s recentne nezavisne svjetske scene.

Taj istarski gradić, koji je ostalih 360 dana prava ‘oaza mira’, festival pretvara u živahno mjesto na kojem se tijekom cijeloga dana izmjenjuju projekcije, predavanja, promocije i koncerti.

Gusti raspored prvog dana već najavljuje kako će Motovun ‘disati’ do 30. srpnja – filmovi, kojih je ove godine stotinjak, počinju se prikazivati od deset sati ujutro, zadnje projekcije kreću u 23,30 sati, a koncerti u 1,30 sati iza ponoći – za otvorenje je najavljen nastup Ede Maajke.

“Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala ‘Prošle godine je bilo bolje’, Motovun donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa”, najavljeno je s MFF-a.

Festival službeno u utorak navečer otvara američka humoristična drama “Tangerine” Seana Bakera, jedan od 21 filma Glavnog programa. Taj višestruko nagrađivani nezavisni hit u potpunosti je snimljen mobitelom i predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čemu i motovunski festival želi dati pozornost.

Iz Glavnog programa u konkurenciji za nagrade je trinaest filmova među kojima su i oni nagrađivani na velikim svjetskim filmskim festivalima.

Jedan od takvih, nagrađen u Berlinu, je talijanski “Gori more” Gianfranca Rosija, priča s Lampeduse, otoka čiji stanovnici svakodnevno svjedoče tragičnim posljedicama izbjegličke krize i najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba.

Nagrađivan na festivalima u Cannesu, Varšavi, Rimu i Karlovim Varima, iz Rusije dolazi film “(M)učenik)” Kirilla Serebrennikova o mladom ‘katotalibanu’, koji vjerskim citatima i kršćanskom dogmom vodi rat protiv svoje profesorice.

Na Karlovim Varima je nagrađen i redatelj filma “Noćni život”, Damjan Kozole, jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih filmaša, koji donosi priču iz noći kada poznatog odvjetnika ‘polumrtvog’ pronalaze na glavnoj ljubljanskoj cesti.

Tu su i novi filmovi afirmiranih redatelja – čileanski “Poezija bez kraja” Alejandra Jodorowskog, autobiografski prikaz umjetnikove mladosti u Čileu, kada se oslobodio svih dotadašnjih ograničenja, te francuski “Zaljev luđaka” Brune Dumonta, crnohumorna priča s “revijom likova iz noćne more”, koje tumače imena s francuske “A liste” glumaca, među kojima je i Juliette Binoche.

Glumica Mirjana Karanović dolazi sa svojim redateljskim prvijencem “Dobra žena”, a Snježana Tribuson s romantičnom komedijom “Sve najbolje”.

Šarolika talijanska kinematografija u popratnom programu zemlje partnera

Filmom “Crne duše” Francesca Munzia počinje program “Zemlja partner: La bella Italia” koji, kroz segmente “Veliki majstori”, “Talijanski jug” i “Talijanska filmska komedija”, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donosi presjek nekoliko desetljeća šarolike talijanske kinematografije.

Talijanska retrospektiva obuhvaća neke od najvećih talijanskih redatelja Paola Sorrentina (“Il Divo”) i Giuseppea Tornatorea (“Baaria”), film “Reality” kontroverznog Mattea Garronea, hrvatskoj publici najpoznatijeg po filmu “Gomorra”,, te radove velikana autorskog filma Paola i Vittoria Tavianija ili Nannija Morettija.

Kao ‘posebna filmska poslastica’ najavljena je premijerna projekcija restaurirane verzije Fellinijevog “Amarcorda”.

U sklopu programa “Motovunski kratki” prikazat će se više od trideset filmova, uključivši posebnu selekciju “Hrvatska, ukratko!”, s najnovijim uspješnim filmskim uratcima domaće kratkometražne produkcije.

Program “Gdje ste bili 2016?” donosi pet dokumentarnih i igranih filmova koji se na različite načine bave jačanjem ekstremne desnice od Rusije do Hrvatske. Među njima se ističe dokumentarac “Desno, dva, tri – kamo ide Europa” koji je s obzirom da govori o Hrvatskoj izazvao reakcije domaćeg javnog prostora. Autor filma Christopher Bobyn u Motovunu će prvi put osobno predstaviti svoj film.

Retrospektiva ovogodišnjeg motovunskog dobitnika nagrade Maverick, Želimira Žilnika, počinje njegovim “Ranim radovima”, a nastavlja se ostalim ključnim filmovima tog pionira dokudrame i jednog od začetnika jugoslavenskog Crnog vala.

Motovun će ove godine filmskom redatelju i producentu Nenadu Puhovskom dodijeliti nagradu “50 godina”, te prikazati njegov novi film “Generacija ’68”.

Komentiraj