Pixabay

Počinje međunarodna manifestacija “Vukovart – Luka umjetnosti”

Međunarodna manifestacija “Vukovart –  Luka umjetnosti” održava se u Vukovaru od 29. svibnja do 9. lipnja, a kroz projekt “Vukovar goes vertical” najpoznatiji svjetski umjetnici ‘street art’ scene oslikat će 700 četvornih metara na pet lokacija u gradskoj četvrti Borovo naselje

“Manifestacija ima za cilj ponuditi nove gradske sadržaje i predstaviti Vukovar kao urbanu sredinu, otvorenu prema suvremenoj umjetnosti”, rekao je u utorak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Rekao je da će kroz projekt “Vukovar goes vertical” biti uređeno 900 četvornih metara zidova u Borovu naselju, dok će, uz  suglasnost stanara, street art kreacijama biti oslikano 700 ‘kvadrata’ u ulicama Blage Zadre, Domovinskog rata i Hrvatskog zrakoplovstva.

Za oslikavanje će se pobrinuti priznati svjetski umjetnici Marine Capdevile iz Španjolske, Rickey Lee Gordon iz Južnoafričke Republike, Vera Bugatti i Fabio Fedele iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojica hrvatskih street art umjetnika Chez i Sarma.

“Umjetnici dolaze u ponedjeljak i počinju s oslikavanjem, a cijeli kreativni proces stvaranja potpuno je otvoren javnosti”, rekao je street artist Filip Mrvelj koji je u srpnju 2016. napravio prvu anamorfnu kreaciju, srušeni drveni most, na mostu u središtu Vukovara čime je i započela vukovarska street art priča.

“Vukovart – Luka umjetnosti” počeo je dječjim festivalom “Kredica”, a mališani vrtićke dobi, pod Mrveljevim vodstvom, oslikavali su središte grada.

U sklopu mnifestacije “Vukovart – Luka umjetnosti” od 4. do 7. lipnja na šetnici u središtu grada, u Art Corneru, posjetitelji će, uz pomoć posebnih naočala, moći oslikavati grafite u virtualnoj realnosti, za 4. lipnja u Gradskoj knjižnici priprema se projekcija dokumentarnog filma “Bike Adventures of Hlapich and Lima”, autora Filipa Mrvelja i Krešimira Hercega, a za 6. lipnja, u istom prostoru, i dokumentarni film “Gesso”, autora Petera Westerinka. Za 8. lipnja najavljen je koncert vukovarskog glazbenika Generala Wooa.

Komentiraj