Predstavnici crnogorske vlade i talijansko-ruskog konzorcija Eni i Novatek potpisali su u srijedu ugovor o koncesiji za istraživanje nafte i plina u podmorju Crne Gore.

Koncesija traje 30 godina i odnosi se na četiri bloka na krajnjem jugu crnogorskog podmorja, u neposrednoj blizini Ulcinja na granici sa Albanijom.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je to velikim događajem za zemlju. “Potpisivanjem ovog ugovora otvoren je put za istraživanje ugljikovodika na što smo čekali stoljećima”, rekao je.

Prema zakonu koji je usvojio parlament, porez na ugljikovodike iznosi 59 posto, od čega će 20 posto ići u državni proračun, a ostatak u poseban fond za ugljikovodike.

Uoči potpisivanja ugovora, ekološki aktivisti iz Crne Gore, Hrvatske i Italije prosvjedovali su u lučkom gradu Baru tvrdeći da se time izriče smrtna presuda crnogorskom obalnom turizmu.

Crna Gora raspisala je javni poziv za istraživanje ugljikovodika koncem srpnja 2013., a zatvorila 15. svibnja 2014. Odluka da se koncesija dodijeli talijansko-ruskom konzorciju donesena je u prosincu 2015.

Komentiraj