Pod motom “Kulturom protiv predrasuda” u petak počinje drugo izdanje Festivala arapskog filma u Zagrebu, kojemu je cilj upoznati javnost s arapskom kulturom i kinematografijom, te otvoriti prozor u arapsko društvo, tradicije, običaje i način života.

Festival će, u organizaciji Hrvatsko-arapskog društva prijateljstva,  u kinu Grič do 29. listopada prikazati devet filmova iz zemalja arapskog govorno područja, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Prvi dan festivala donosi tri filma – obiteljski “Ići u raj” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji prati dječaka u potrazi za ljubavlju majke, egipatska drama “Cairo Time” koji isprepliće tri nepovezane priče tijekom jednog dana u Kairu i alžirska drama “Dokaz” o sudbini vozača taksija koji želi imati dijete.

Dan kasnije prikazuje se egipatski povijesni film “Prije proljeća” o blogeru koji je stradao tijekom Arapskog proljeća, “Zinzana” triler iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o čovjeku koji se nađe u zatvoru zbog pijančevanja i tuče, no tamo se uskoro mora boriti za vlastiti život te povijesnu dramu “Heroina” koji kroz dramu jedne alžirske obitelji govori o ‘crnoj deceniji’, periodu između 1991. do 2002. i strahotama terorizma.

Posljednji dan festivala na programu je alžirska komedija “Potvrđeno: Halal”, u kojemu se isprepliću sudbine dviju djevojaka, ali i dvaju različitih svjetova, egipatska drama “Djevojka iz tvornice” o radnici koja vjeruje da se, unatoč klasnim razlikama, može zaljubiti u nadglednika u tvornici te sportski dokumentarac “Svjetla Rima” (UAE) koji govori o plasiranju Emirata na Svjetsko nogometno prvenstvo u Italiji.

Kako ističu organizatori, osim umjetničkih ciljeva, festivalom se bore protiv rasne diskriminacije i ksenofobije što su pojave koje nažalost nisu iskorijenjene niti u 21. stoljeću.

Festival se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova te u suradnji s veleposlanstvima Alžira i Egipta u Republici Hrvatskoj i producentskom kućom Image Nation iz Abu Dhabia.

Komentiraj