Nacional i Pixsell

Počinje bitka za preobražaj HDZ-a i povratak u centar

Andrej Plenković istaknuo je kandidaturu za predsjednika HDZ-a prema scenariju na koji se računalo još u proljeće – da Karamarko neće dugo izdržati na mjestu potpredsjednika Vlade te da će nakon toga doći i do novih izbora u HDZ-u. Brzina događaja iznenadila je i Plenkovića

Andrej Plenković prvi je kritizirao karamarka nakon afere konzultantica

Siguran sam da je Karamarko bio ucijenjen. Samo bi to moglo objasniti zašto je tako samoubilački insistirao na rušenju Vlade koju je sam formirao i to tako da je trajno zapečatio vlastitu političku sudbinu”, izjavio je za Nacional visoki dužnosnik Vlade.

Dva izvora bliska HDZ-u za Nacional su izjavila kako sumnjaju da je Tomislav Karamarko gotovo iracionalno insistirao na rušenju Vlade premijera Tihomira Oreškovića ne samo zato da se spasi od poniženja u Saboru koji bi mu, po svemu sudeći, izglasao nepovjerenje da nastavi obnašati funkciju prvog potpredsjednika Vlade. Ti izvori tvrde da je Karamarko to možda dijelom napravio i zato što je tako odgovaralo mađarskom Molu. U tom mogućem scenariju, ako bi on bio točan, sugerira se sljedeće: Karamarko je u neprimjerenom odnosu s Molom koji zbog toga na njega može utjecati, a insistiranje na padu Vlade odgovara i Molu, kojem ne odgovara da glavnu riječ u kompleksnim pregovorima između Mola i Vlade oko Ine vode Tihomir Orešković i dužnosnici Mosta. Iz HDZ-a se zapravo nastavljaju plasirati tvrdnje koje sugeriraju da bi se s Karamarkom trebali početi baviti istražitelji.

MOGUĆE JE DA SU TE TVRDNJE U FUNKCIJI dodatnog pritiska na Karamarka da što je ranije moguće napusti funkciju predsjednika HDZ-a, što se počelo sve intenzivnije tražiti nakon što je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa sredinom proteklog tjedna nedvosmisleno zaključilo da je Karamarko u sukobu interesa zbog svojih postupaka i veza njega i njegove supruge Ane s konzultantom Mola Josipom Petrovićem.

  • JOŠ KONCEM OŽUJKA PLENKOVIĆEVA STRUJA u HDZ-u tvrdila je da je on samo privremeno odustao od kandidature za predsjednika HDZ-a i to zato što je smatrao da na nove izbore neće trebati dugo čekati

Tijekom protekle nedjelje rasli su pritisci na Tomislava Karamarka da žurno odstupi s funkcije predsjednika HDZ-a. Tijekom proteklog vikenda Karamarku je ostavljen rok od svega par dana da samostalno napusti stranku. O tome ga je informiralo više njegovih stranačkih kolega. Ako to samovoljno ne učini, za Karamarkov opoziv s mjesta predsjednika zauzet će se većina županijskih ogranaka stranke. Koncem vikenda održalo se više odvojenih neformalnih sastanaka visokih dužnosnika stranke, a kao njihov epilog navodi se da se osiguralo da za Karamarkov odlazak s mjesta predsjednika HDZ-a glasa 20 županijskih ogranaka stranke – svi osim međimurskog, kojem pripada Darko Horvat.

UPUĆENI IZVORI BLISKI VRHU STRANKE navode da je Karamarko gotovo posve izgubio vezu s realnošću te da su neki njegovi potezi iz posljednjih nekoliko dana većem broju stranačkih članova naprosto neobjašnjivi. Tvrdi se da je u prošli četvrtak, svega nekoliko minuta prije početka zasjedanja Sabora na kojem se izglasalo nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, predsjednik Mosta Božo Petrov, preko jednog dugogodišnjeg saborskog zastupnika HDZ-a, pokušao ponovo spasiti Vladu.

„Petrov je ušetao u saborsku kancelariju jednog iskusnog člana HDZ-a. Zamolio ga je da telefonski kontaktira Karamarka i ponudi mu da još jednom promisli o tome da odustane od opoziva Oreškovića i spasi Vladu. Taj saborski zastupnik telefonski je kontaktirao Karamarka. Karamarko mu se javio na telefon, ali je glatko odbio ponudu Bože Petrova da i Petrov s njime odstupi ako će Orešković ostati premijer. Rekao je da ima 76 glasova za preslagivanje Vlade na čelu sa Zdravkom Marićem. Nevjerojatno je koliko se samozavaravao”, ispričao je Nacionalu izvor blizak HDZ-u.

I u toj epizodi više je izvora Nacionala prepoznalo mogućnost da je Karamarko rušio Vladu koju je činio HDZ, moguće upravo pod nečijim utjecajem. Sve je to za Karamarka već u ponedjeljak u političkom smislu bilo posve nevažno. Do večernjih sati čekala se njegova ostavka, koju je on iz nepoznatih razloga prolongirao. Tijekom ponedjeljka većem broju stranačkih članova koji su ga pokušali kontaktirati nije se javljao na telefon. U večernjim satima tijekom ponedjeljka počele su se plasirati tvrdnje da će se Karamarko svojevoljno povući s čela stranke već u utorak ujutro, kao i da je postignut načelni dogovor da bi za njegova nasljednika na funkciji predsjednika HDZ-a najpogodniji izbor bio Andrej Plenković. Plenković je na saboru stranke prije par tjedana prvi upozorio Karamarka da mora snositi političku odgovornost zbog otkrića Nacionala javnosti poznatih kao afera Konzultantica. To se već tada protumačilo kao najava njegove kandidature za preuzimanje HDZ-a.

  • SIGURAN SAM DA JE KARAMARKO bio ucijenjen. Samo bi to moglo objasniti zašto je tako samoubilački insistirao na rušenju Vlade koju je sam formirao i to tako da si je zapečatio sudbinu’

ON JE TADA IZJAVIO DA STRANKA NE MOŽE BITI TALAC političke sudbine bilo kojeg svog člana.

“Ne želim ulaziti u meritum slučaja o kojem govorimo u posljednje vrijeme, ali treba otvoreno reći da su aktualna politička kriza u Vladi i predstojeće glasovanje u Saboru o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a, loš signal i za Vladu i za stranku”, izjavio je Plenković u raspravi na stranačkom saboru.

Naglasio je da stranačku lojalnost treba čuvati, ali i da cijeli slučaj treba do kraja rasvijetliti u okviru nadležnih tijela.

Međutim, više je izvora iz HDZ-a Nacionalu već tada počelo plasirati tvrdnje da mu se zamjera što se propustio kandidirati za šefa HDZ-a na nedavnim redovitim stranačkim izborima. Ti izvori smatraju da je Plenković previše kalkulirao te da je smogao hrabrosti kandidirati se ranije, HDZ bi možda i dalje održao Vladu. Izvori bliski Plenkoviću tvrde da je on minuciozno birao vrijeme za svoje istupe te da se izbjegavao zaletavati s izjavama, predviđajući da se Karamarko našao usred po njega neugodnog procesa za koji ni Plenković nije predviđao da će se tako brzo okončati i to na veliku štetu HDZ-a.

JOŠ KONCEM OŽUJKA NACIONAL JE PISAO kako je Plenković zapravo samo privremeno odustao od kandidature za predsjednika HDZ-a i to isključivo zato što smatra da na nove unutarstranačke izbore unutar HDZ-a neće biti potrebno dugo čekati. Plenković, koji je zapravo smatrao da je Karamarkova politika potrošena, neuspješna i štetna, bio je uvjeren da takva politika vodi u prijevremene izbore, kako u državi, tako i u HDZ-u. I to je jedini razlog što prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko uoči skorih unutarstranačkih izbora za još jedan mandat na funkciji predsjednika HDZ-a, nije imao protukandidata. To su Nacionalu otkrili visoki izvori iz HDZ-a.

“Plenković se inicijalno, ali samo privremeno, povukao iz te bitke jer će svaka sljedeća situacija nakon ove, za njega biti čisti zicer – volej nakon centaršuta”, izjavio je za Nacional visoki izvor iz HDZ-a.

U intervjuu Večernjem listu tih dana također se ustezao direktno napasti Karamarka, ali je rečenice formulirao tako da bi između redova jasno poručio da je Karamarkova politika potrošena, neuspješna i štetna.

ČVRSTO VJERUJEM DA SE HDZ–ova PROGRAMSKA PLATFORMA treba recentrirati i usidriti u politički mainstream narodnjačkog i demokršćanskog desnog centra te prioritetno usmjeriti na gospodarski rast, razvoj i zapošljavanje. Takav HDZ želi većina naših članova i birača, ali i potencijalnih birača”, rekao je Plenković, uz konstataciju da je rezultat Domoljubne koalicije na parlamentarnim izborima bio ispod očekivanja te da su i vodstvo i većina članova HDZ-a svjesni propusta, ali i poruka koje su im birači poslali.

  • DIO ČLANSTVA HDZ-a KRITIZIRA PLENKOVIĆA i proziva ga da je predugo kalkulirao te da bi se HDZ-ova vlada uspjela održati da se on usudio suprotstaviti Karamarku na nedavno održanim stranačkim izborima

PLENKOVIĆ JE U PONEDJELJAK NAVEČER u intervjuu za središnji Dnevnik HRT-a izjavio da je spreman preuzeti odgovornost ako se raspišu izbori unutar stranke.

„Pozivam Karamarka da bude politički odgovoran, trebamo djelovati brzo, organizirati izbore po načelu ‘jedan član, jedan glas’ i okrenuti se novim parlamentarnim izborima u rujnu. Ja živim desni centar svakoga dana, smatram da stranka ima mogućnost profilirati se i vjerujem da cijela jedna generacija mladih ljudi sigurno može dati svoj obol u budućnosti. Iskreno, žao mi je što je pokušaj preslagivanja propao, ali moramo podvući crtu i vidjeti kako možemo povratiti povjerenje birača”, izjavio je Plenković.

U HDZ-u se usporedo vode razna lobiranja s ciljem preslagivanja odnosa moći i utjecaja u stranci u budućem periodu. Izvori bliski HDZ-u tvrde da je za stranku ključno tko će i kako zauzeti pozicije u odnosu na budućeg predsjednika stranke, tko god to bio.

Osobe koje dobro poznaju Karamarka navode da je njegovo neobično ponašanje iznenadilo brojne moćne stranačke članove, uključujući bivše premijere Nikicu Valentića i Franju Gregurića. Tvrdi se da su oni očekivali da će Karamarko odstupiti i ranije, a neki Karamarkovi bivši suradnici navode da se u Karamarkovu slučaju teško može računati na bilo kakve racionalne odluke. Oni tvrde da ne treba uzimati zdravo za gotovo da će Karamarko htjeti samostalno odstupiti sve dok se to ne dogodi te da će za stranku biti poseban izazov kako brzo provesti stranačke izbore sa što je manje mogućih negativnih posljedica po stranku.

Tvrdi se da u tim izborima nema jamstava da se neće razviti oštra konkurencija između više potencijalnih kandidata te da se među njima dobrim rezultatima, osim Plenkovića, legitimno mogu nadati i Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, a u nekim varijantama kao privremeno rješenje čak i Miroslav Tuđman. No, prema svim procjenama, najviše šanse na izborima za novog šefa HDZ-a ima Andrej Plenković kojem je otvorenu podršku dao i stranački veteran Vladimir Šeks. On je u ponedjeljak za N1 televiziju rekao sljedeće:

HDZ bi trebao odmah krenuti u postupak izbora novog predsjednika i to na temelju načela jedan član – jedan glas i ako se profilira kandidat poput Plenkovića koji ima jedan ugled, jedan prestiž, HDZ s takvim predsjednikom ima dobre šanse za vrlo povoljan rezultat na izborima. Karamarko mora napustiti političku pozornicu”, rekao je Šeks i istaknuo da Karamarka smatra najodgovornijim za ovakvu situaciju, no krivnje nije poštedio ni ostatak vrha stranke te je zatražio da svi podnesu ostavke.

Komentiraj