InMusic festival

Počinje 10. jubilarni INmusic festival

 

Publika dolazi sa svih strana svijeta i sudeći po dosadašnjim komentarima, odlazi više nego zadovoljna. I reakcije izvođača, među kojima su brojne globalne rock zvijezde, izuzetno su pozitivne. Osim organizacijom i lokacijom, oduševljeni su publikom. Britanski dnevnik The Times je dvije godine za redom uvrstio INmusic na listu dvadeset najboljih europskih ljetnih festivala. Nominiran je i za “The European Festival Awards” u konkurenciji najvažnijih europskih festivala. O INmusicu su izvještavali i CNN (koji ga je uvrstio među 50 najboljih festivala na svijetu) te BBC. Utjecajni britanski glazbeni magazin NME nedavno je objavio da je INmusic “europska najbolje čuvana festivalska tajna”.

[quote_box_center]

  • U Zagrebu će se od 22. do 24. lipnja održati najveći glazbeni open air festival
  • Britanski dnevnik The Times je dvije godine za redom uvrstio INmusic na listu dvadeset najboljih europskih ljetnih festivala

[/quote_box_center]

Očito ne skrivajući oduševljenje, ovih dana su na svojim internetskim stranicama odlučili navesti šest razloga zbog kojih treba obavezno posjetiti INmusic. Kao prvo su naveli fantastičan odabir izvođača. Posebno su istaknuli bogatu festivalsku povijest, a puni su hvale i za luksuzno uređen kamp s toplim tuševima i besplatnim wi-fijem. Zadivljeni su što se INmusic održava u glavnom gradu Hrvatske, a k tome se još nalazi na jezeru s brojnim plažama, sportskom ponudom i noćnim klubovima. Uz to hvale i jedinstvenu cijenu festivalske ulaznice (349 kuna za sva tri dana festivala na kojem nastupa više od 50 izvođača iz cijelog svijeta).

U razgovoru za Nacional direktor INmusica Zoran Marić otkrio je što mu je tijekom prvih devet godina festivala bilo najteže, a što najljepše. “Najteže nam pada otkazivanje nastupa izvođača. Primjerice, Cranberries je otkazao nastup 2012. pa smo morali naći adekvatnu zamjenu. Kada dođe do takve situacije, većina izvođača ima već popunjen raspored. Florence + the Machine je, zbog zdravstvenih problema liderice benda Florence Welch, ove godine odgodio nastup. Srećom, potvrđen je njihov nastup na INmusicu sljedeće godine, pa smo umjesto njih vrlo brzo uspjeli dovesti Rudimental.

Najljepše je kad se dogodi magičan trenutak na koncertu između publike i izvođača. Smisao organizatorskog posla jest da doprinese takvoj atmosferi u kojoj se vidi da i publika i izvođač uživaju. U proteklih devet godina neki od primjera takvih umjetničkih izvedbi su nastupi Grindermana, Flaming Lipsa, Morrisseya, Mobyja, Franza Ferdinanda, Iggy and the Stoogesa, The Streetsa, Kraftwerka, Pixiesa, Sonic Youtha. Doživljaj takvih magičnih trenutaka je potvrda kvalitetne organizacije i dodatna motivacija za buduće planove.”

U javnosti se govorilo da se INmusic seli na Jadran, no Marić je za Nacional demantirao tu informaciju. “Razmišljali smo o tome da se festival proširi i na Jadran, no nikako da se potpuno preseli iz Zagreba. INmusic je počeo u Zagrebu, a Jarun je postao već tradicionalno mjesto održavanja festivala i strani posjetitelji oduševljeni su lokacijom. INmusic je zagrebački festival koji se održava u neposrednoj blizini centra grada te upravo u Zagrebu planiramo maksimalno razvijati sve njegove potencijale”, rekao je Marić.

Komentiraj