POČINITELJ PRIZNAO: Orepić otkrio kako je riješen slučaj smrti sestara Filipović

Boris Scitar/PIXSELL

Robert Žaja (46) iz Čavala u blizini Rijeke, osumnjičen da je prije deset godina na autocesti Rijeka-Zagreb uzrokovao prometnu nesreću u kojoj su poginule sestre Višnja i Gordana Filipović, zadržan je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka, i to bez mogućnosti obrane sa slobode uz određivanje jamstva.(Hina)

Istraga o pogibiji sestara ponovno je pokrenuta po nalogu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.

‘U svibnju ove godine tugom izmoreni roditelji poginulih Višnje i Gordane obratili su se i kazali da devet i pol godina nisu uspjeli saznati tko je prouzročio smrt njihovih kćeri. Reagirao sam i formirali smo na razini Ravnateljstva namjensku skupinu koja je pristupila istrazi, na čelu s policijskim službenikom Antoniom Gerovcem. U toj su skupini sudjelovali policijski službenici iz tri policijske uprave, primorsko-goranske, zadarske i zagrebačke, i evo, nakon pet mjeseci praktično riješili slučaj, što nas čini posebno ponosnim i zadovoljnim, jer ipak, devet i pol godina čekati za roditelje je bilo izuzetno teško i traumatično iskustvo’, kazao je Orepić za Novu TV.

Na pitanje o tome je li za ovakvo odugovlačenje krivo eventualno zataškavanje u riječkoj policiji, ministar unutarnjih poslova kaže kako se trenutno ne može o tome na taj način razgovarati.

‘Imamo činjenicu da smo tijekom istrage došli do nekih 132 Renaulta Clija tamne boje koje smo izolirali. Povezavši ih s poznatim dijelom registracijskih oznaka došli smo do desetaka imena i prezimena, osobe smo podvrgli poligrafskom ispitivanju i putem toga došli smo i do osobe koja je prouzročila prometnu nesreću s ovim smrtnim posljedicama. To je ono što u ovom trenutku možemo reći. Na razgovoru je gospodin priznao ono što je počinio’, kazao je ministar Orepić.

Na pitanje temeljem kojih indicija i dokaza je počinitelj uhićen, Orepić je za Novu TV odgovorio:

‘Imali smo saznanja da se radilo o Renaultu Cliju tamne boje, došli smo do 132 Renaulta Clija tamne boje, kao što sam rekao, i jednog poznatog dijela registracijskih oznaka, i na taj način, imajući u vidu mjesto prebivališta i ostale konkretne podatke, izolirali smo desetke pojedinaca, koje smo podvrgli poligrafskom ispitivanju.

Na taj način smo došli i do osobe koja je to počinila, koja je reagirala na poligrafskom ispitivanju i kasnije je na obavijesnom razgovoru priznala da je prouzrokovala tu prometnu nesreću. Na taj način smo riješili ovaj slučaj.

Bitno je naglasiti zajedničko djelovanje policije, jedan američki pristup s namjenskom organizacijom snaga. To je očito jedna, da se tako izrazim, forma kojom ćemo pristupati daljnjem radu policije kako bismo složene slučajeve, kao što je bio ovaj, rješavali u budućnosti’

Osumnjičenom za smrt sestara Filipović određeno je trideset dana istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage i utjecaja na svjedoke, bez mogućnosti jamstva.

Komentiraj