‘Početna točka pregovora s Možemo! treba biti imenovanje Joška Klisovića na čelo Skupštine’

Uoči drugog kruga lokalnih izbora dio SDP-ovaca smatra da će sudbinu Peđe Grbina i njegov ostanak na čelu stranke odrediti uspjeh pregovora s Možemo! u Zagrebu

Uspjeh pregovora s platformom Možemo! oko sklapanja većine u zagrebačkoj gradskoj skupštini mogla bi biti presudna za budućnost Peđe Grbina na čelu SDP-a”, rekao je za Nacional izvor iz vrha SDP-a uoči drugog kruga lokalnih izbora koji se održavaju iduće nedjelje. Isti izvor koji nije previše sklon aktualnom čelništvu SDP-a, rekao je da očekuje da će Joško Klisović biti idući predsjednik gradske skupštine te da će ako vrh SDP-a ne uspije to ispregovarati, Peđa Grbin biti u jako teškoj situaciji.

Iako se u nekim hrvatskim medijima početkom prošlog tjedna proširila vijest da su termini prvog sastanka već dogovoreni te da je navodno već trebalo doći i do prvih načelnih dogovora Peđe Grbina i Tomislava Tomaševića, izvor blizak predsjedniku SDP-a za Nacional je opovrgnuo bilo kakve dogovore ili sastanke: “Izgleda da neki znaju bolje od nas gdje je Peđa Grbin i s kim se sastaje. Vjerujte mi da sastanka ni dogovora nije bilo. Da budem još precizniji, ni mi u SDP-u nismo se dogovarali oko početnih pozicija koje ćemo zauzeti u pregovorima. Dakle, čeka se 31. svibnja da se krene s tim procesom, a do tada smo potpuno fokusirani na drugi krug izbora i na što bolji rezultat naših kandidata, ali i kandidata koje podržavamo poput Suzane Jašić u Pazinu, Marka Jelića u Šibensko-kninskoj županiji i Tomislava Tomaševića u Zagrebu. Njihove pobjede i pobjede naših kandidata u Rijeci, Zadru ili Makarskoj su nam puno važnije od pregovora u Zagrebu. Za to će biti vremena nakon izbora 30. svibnja.”

Međutim, očito je da ne dijele svi unutar SDP-a isto mišljenje i neki upozoravaju da se SDP već sada mora početi spremati za pregovore oko podjele vlasti u Zagrebu. Za te SDP-ovce je početna točka svih pregovora Joško Klisović na čelu gradske skupštine te tvrde da bi sve ostalo predstavljalo još jedan poraz Grbinove politike na čelu stranke. Izvor iz vrha stranke koji je iznio stav da o pregovorima s Možemo! ovisi Grbinova budućnost na čelu SDP-a ovako objašnjava svoj stav: “SDP ne smije dopustiti da bude samo statist u donošenju odluka u Skupštini i da apsolutno sve poluge vlasti prepusti Tomaševiću i ljudima koje on okuplja. Bilo bi to pogubno ne samo za SDP, već i za Zagreb jer smo proteklih godina vidjeli što se događa kada se nekontrolirano vlada glavnim gradom. Zato sam mišljenja da Grbin mora insistirati na poziciji predsjednika Skupštine i da bez toga uopće ne treba počinjati pregovore. Znam da imamo samo pet mandata, ali toliko imaju i HDZ i BM365 tako da se ne treba ponašati kao da smo gubitnici, već kao partner o kojem ovisi većina u Skupštini. Sve ostalo bila Grbinova kapitulacija i mislim da bi se digao velik broj onih koji bi pozvali na njegovu ostavku, bez obzira na rezultate u ostatku Hrvatske.”

Očito je kako se bliži drugi krug izbora unutar SDP-a da se polako bude oni koji će pozvati na odgovornost aktualnog predsjednika zbog loših rezultata na lokalnim izborima, iako se oni uglavnom percipiraju kroz jednoznamenkaste rezultate u Zagrebu i Splitu. Baš iz tog razloga u vrhu stranke ne vlada pretjerana zabrinutost oko budućnosti Peđe Grbina i njemu najbližih suradnika nakon izbora. Jedan od Grbinu bliskih osoba kaže da je uvjeren da će nakon nedjelje percepcija uspjeha ili neuspjeha SDP-a biti puno drugačija: “Vidjet ćete već u nedjelju navečer da se na SDP neće gledati kao na najveće gubitnike izbora. Kada HDZ izgubi Vukovar, Split, uvjeren sam i Zadar, ali i Šibensko-kninsku županiju, onda će svima biti jasno tko je najveći gubitnik izbora. Pogotovo jer će SDP imati gradonačelnika u Rijeci, Zadru, Makarskoj i još nekim gradovima, a moguće je i još neko iznenađenje s kojim nitko ne računa. S takvim rezultatima će biti puno lakše krenuti i u pregovore u Zagrebu, iako ne vidim razloga da u tim pregovorima bude problema i ne vidim razloga da o njima ovisi bilo čija politička sudbina, pa tako i ona predsjednika SDP-a.”

Komentiraj