FaH

POČETAK PROCESA POMIRENJA: Slovenski biskupi pozdravili pokapanje žrtava Hude Jame

Slovenski biskupi pozdravili su u četvrtak pokapanje žrtava iz Hude Jame kao početak procesa koji treba dovesti do istine i pomirenja, istaknuvši da Slovenija ima obvezu da otkrije i druga stratišta u kojima se nalaze žrtve poratnih masovnih ubojstava.

“Pozdravljamo odluku države da nakon sedam godina počne s prijenosom prve skupine posmrtnih ostataka iz Hude Jame, te da ih dostojno pokopa”, navedeno je u izjavi za javnost Komisije za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije.
Biskupi navode kako je pravo na pokop i grob osnovni etički i civilizacijski postulat koji treba priznati svakom ljudskom biću, a njegovoj rodbini da ih dostojno pokopa.
Današnji pokop žrtava iz Hude Jame i nedavni pokop žrtava izvučenih iz Krimske jame koje su ubili slovenski partizani “predstavlja početak procesa evidentiranja više od 700 stratišta, te iznošenja i pokapanja posmrtnih ostataka Slovenaca i pripadnika drugih naroda koji su ubijeni bez suđenja”.
“Uvjereni smo da je dužnost slovenske države iskopati iz jama gdje su ubijeni posmrtne ostatke svih žrtava, da osigura postupke njihove identifikacije, te da ih uz poštovanje i dostojanstveno pokopa”, naveli su u izjavi slovenski biskupi, te zahvalili svima koji su omogućili današnji pokop žrtava u Mariboru, posebno kako su istakli predsjedniku Borutu Pahoru i vladinom povjerenstvu za žrtve poraća.
“Pozivamo mjerodavne državne ustanove da se pobrinu za to da dođe do što brže sanacije i konačnog uređenja spomen parka Teharje”, navode u svojoj izjavi slovenski biskupi koji se zalažu da na tom mjestu nekadašnjeg logora za poslije rata ubijene žrtve bude središnje slovensko mjesto za sjećanje i odavanje počasti ubijenima bez presude i dokazane krivnje.

Komentiraj