Počeo summit zapadnog Balkana u Sarajevu

Pixabay

Sastanak premijera šest država Zapadnog Balkana počeo je u četvrtak u Sarajevu, a na dnevnom redu uglavnom su pitanja infrastrukturnog povezivanja država aspirantica za članstvo u Europskoj uniji.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić domaćin je skupa na kojem sudjeluju premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Isa Mustafa, Albanije Edi Rama, Makedonije Emil Dimitriev i Crne Gore Duško Marković.

U Sarajevo su tim povodom doputovali europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn i talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano čija je zemlja domaćin sastanka u srpnju u Trstu na kojemu će se pokušati operacionalizirati projekti o kojima se čelnici dogovore na sarajevskom skupu.

Sastanci su dio Berlinskog procesa, diplomatske inicijative započete 2014. s ciljem boljeg prometnog, energetskog i gospodarskog povezivanja država Zapadnog Balkana u sklopu reformi koje bi trebali rezultirati njihovim priključenjem u EU.

Sarajevski skup održava se u ozračju napetih odnosa među državama regije, posebno Srbije i BiH te Srbije i Kosova.

Sarajevski summit prate opsežne sigurnosne mjere iako vlasti u BiH uvjeravaju kako nema nikakvih naznaka o prijetnjama skupu i njegovim sudionicima.

Komentiraj