Počeo jubilarni 20. Špancirfest

Jubilarni 20. Špancirfest otvorio je u petak svoja vrata u suncem okupanom Varaždinu punom zvukova, boja i šetača i tako spremno dočekao početak desetodnevnoga festivala tijekom kojega će na ulicama i trgovima u središtu grada ugostiti posjetitelje iz cijelog svijeta, nudeći im do sada najbogatiji program.

Varaždin će ovogodišnjim gostima Špancirfesta, uz ljepotu špancirerski uređenoga Varaždina, ponuditi i najbogatiji program dosad – s proširenim dječjim sadržajima i kultnim međunarodnim glazbenim zvijezdama.

Ove godine se na jubilarnome Špancirfestu očekuje i više od prošlogodišnjih 265 tisuća posjetitelja koji su gradu osigurali gotovo 4000 noćenja turista iz 44 zemlje. Zanimljivo je da je najmlađi prošlogodišnji posjetitelj imao samo četiri mjeseca, a najstariji 72 godine.

Osim u iznimno bogatom programu, ‘špancireri’ će moći uživati u odličnoj gastronomskoj i ugostiteljskoj ponudi, a organizatori najavljuju da će se tijekom festivala poslužiti više od 100.000 obroka te popiti više od 200.000 piva. Sajam nudi i šaroliku ponudu, pa tako ove godine svoje najbolje proizvode predstavlja više od stotinu izlagača, koji će posjetiteljima ponuditi ručno rađenu odjeću i obuću, autohtone hrvatske delicije, te igračke, suvenire, umjetnine i nakit.

Toth: Špancirfest se inovativno mijenjao

“Na tržištu postoji velik broj iznimno kvalitetnih festivala pa je nužno da budemo inovativni, drukčiji, spremni na promjene. Danas se na varaždinske pozornice penju svjetske zvijezde, gostuju najpoznatiji performeri iz Europe. Da je festival ostao na istoj razini kakav je bio u počecima, da se nije razvijao, da se nisu stvarali i osmišljavali novi sadržaji i da nismo riskirali, Špancirfest sigurno ne bi bio to što danas jest“, istaknula je direktorica varaždinske Turističke zajednice Jelena Toth. Njezine riječi potvrđuje impresivna brojka od ostvarenih 35,5 milijuna kuna turističkoga prometa u samo deset dana prošlogodišnjegs festivala.

Druženje, zabavu i uživanje u petak ujutro počeli su najmlađi u Parku kreative, a šetnju ulicama i trgovima uljepšali su ulični svirači. Na središnjem gradskom trgu, popularnom Korzu, brojne je posjetitelje zadržala i oduševila nagrađivana i na svim kontinentima hvaljena cirkuska skupina PanGottic koja je na ulice Špancirfesta dovela svoj novi show Thingamabob, riječima teško opisiv spoj akrobacija s lopticama potpomognutim čudesnim napravama koji prati neobičnog izumitelja u nastojanju da stvori savršenu lančanu reakciju.

Glazbeni program Špancirfesta počeo je Scifidelity Orchestra na Trgu kralja Tomislava te na pozornici u dvorištu vile Bedeković Amira Medunjanin. Finale prvoga dana rođendanskoga Špancirfesta nastup je Bajaga i Instruktora nna najvećoj pozornici, onoj ispod bedema Staroga grada, unatoč tomu što su se njihovu nastupu usprotivili bivši pripadnici 7. gardijske brigade Puma.

Organizatori iz Turističke zajednice grada Varaždina, ali i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, bili su suglasni da otkazivanje koncerta ne dolazi u obzir.

Zanimljiv dan s bogatim programom očekuje se u Varaždinu i u subotu kada će glavne zvijezde Špancirfesta biti glazbena diva Josipa Lisac i skupina S.A.R.S., a svoja će vrata za ‘špancirere’ prvi put otvoriti i Županijska palača u čijem će se atriju održavati dva nova programa – “Bučograd” i “Županija u malom”- predstavljanje tradicije i turističke ponude Varaždinske županije.

Komentiraj