POČEO JE EURO! Spektakl na ceremoniji otvaranja: ‘Franz živi vječno’

Autor:

The teams stand for the national anthems following the opening ceremony before the UEFA Euro 2024 Group A match at the Munich Football Arena in Munich, Germany. Picture date: Friday June 14, 2024.,Image: 881662000, License: Rights-managed, Restrictions: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no, Credit line: Bradley Collyer / PA Images / Profimedia

Bradley Collyer / PA Images / Profimedia

Sedamnaesto Europsko prvenstvo u nogometu (EURO 2024) počelo je u petak navečer susretom između domaćina Njemačke i Škotske u Münchenu u skupini “A”. Prije susreta na Allianz Areni održana je spektakularna ceremonija otvaranja turnira.

Na ceremoniji otvaranja oko 100 plesača i plesačica u jarkim bojama plesalo je u krugu i zabavljalo gledatelje. “Franz živi vječno”, poruka je koja je osvanula na Allianz Areni.

Na njoj je odana počast bivšem kapetanu i izborniku Njemačke Franzu Beckenbaueru koji je preminuo u siječnju ove godine. Na ceremoniji otvaranja pehar namijenjen pobjedniku EURO-a nosila je Beckenbauerova supruga Heidi. Ona je na travnjak izašla u društvu dvojice bivših njemačkih kapetana – Bernardom Dietzom i Jürgenom Klinsmannom.

Mjesto održavanja ceremonije je i dom münhenskog Bayerna, kluba u kojem je Beckenbauer igrao više od desetljeća, osvojivši tri uzastopna trofeja Kupa prvaka (tada europskog Kupa), od 1974. do 1976. godine.

Nijemci su poduzeli opsežne sigurnosne mjere za EURO, pa su u četvrtak dočekali i policajce iz drugih europskih zemalja kako bi ojačali obranu od potencijalnih prijetnji na prvenstvu na kojem sudjeluju 24 reprezentacije.

Njemačka očekuje da će 2,7 milijuna ljudi prisustvovati utakmicama na stadionima širom zemlje i oko 12 milijuna u fan zonama gledati utakmice na otvorenom, uključujući i travnjak ispred Brandenburških vrata u Berlinu.

Od subote počinje puni program s tri utakmice dnevno. Mađarska i Švicarska u skupini “A” igraju od 15 sati, zatim se u skupini “B” sastaju Španjolska i Hrvatska u 18 sati te Italija i Albanija u 21 sat.

Europsko nogometno prvenstvo igra se od 14. lipnja do 14. srpnja u deset gradova u Njemačkoj, a upravo domaća reprezentacija drži brojne rekorde europskih prvenstava. Njemačka je uz Španjolsku najviše puta osvajala EURO. Ove dvije reprezentacije bile su prvaci Europe po tri puta.

ANKETA Kako bi ovo kod nas prošlo? Glasajte: titula vašeg kluba ili Vatreni prvaci Europe?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.