EPA/CLAUDIO PERI

Počeo drugi krug lokalnih izbora u Italiji

U Italiji su otvorena birališta u nedjelju ujutro za drugi krug lokalnih izbora na kojima mlada odvjetnica ima velikih izgleda za pobjedu u Rimu, što bi moglo biti težak udarac za vladu Mattea Renzija.

U 126 općina u kojima se održavaju izbori, birači će moći glasati do 23 sata.

Virginia Raggi (37), kandidatkinja Pokreta pet zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla, koja je u prvom krugu održanom 5. lipnja osvojila 35 posto glasova, vodi s 10 postotnih bodova ispred Roberta Giachettija kojeg podupire Renzijeva Demokratska stranka (PD, lijevi centar).

PD će imati teškoća i u Torinu, gdje gradonačelniku na odlasku prijeti također mlada kandidatkinja M5S-a, a napose u Milanu, gospodarskoj prijestolnici zemlje, gdje je njegov kandidat Giuseppe Sala (38,5 posto) rame uz rame s kandidatom desnog centra Stefanom Parisijem (38,4 posto).

Duel ljevice i desnice održat će se i u Bologni, a u Napulju Renzijeva stranka nije čak prošla u drugi krug. Osebujni gradonačelnik Napulja na odlasku Luigi de Magistris koji bi mogao osvojiti novi mandat, najavio je u petak osnivanje stranke ljevice nakon izbora.

Analiza rezultata na državnoj razini bit će osjetljiva, budući da M5S vodi u Rimu, ali ga nema u Napulju, Bologni i Milanu, desnica je razjedinjena u Rimu, a ujedinjena u Milanu.

Renzi već tjednima pokušava umanjiti važnost ovih izbora opetujući da će se “majka svih političkih bitaka” održati u prigodi referenduma o njegovoj ustavnoj reformi planiranog u listopadu. Renzi je obećao da će podnijeti ostavku ako reforma ne prođe na referendumu.

M5S je na parlamentarnim izborima 2013. osvojio 25 posto glasova i tako postao druga politička snaga u zemlji koja okuplja birače s desnice i s ljevice, pa i ekstreme, a kritizira korumpiranost političke klase.

Direktor lista La Repubblica, Mario Calabresi je u komentaru objavljenom u subotu usporedio članove M5S s putnicima koji preuzimaju upravljanje zrakoplovom kako bi prosvjedovali protiv kašnjenja u zrakoplovnim letovima i društvenih povlastica pilota.

Prvi rezultati na osnovu prebrojavanja glasova objavit će se sat vremena nakon zatvaranja birališta a onda u redovitim razmacima.

Komentiraj