Wiener Linien

Počelo testiranje autonomnog mini-busa u Beču

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz bogatiji je od prije nekoliko dana za dva nova autonomna autobusa na električni pogon.

Projekt je financiralo Austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien.

U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut AIT (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu KFV (Kuratorium für Verkehrssicherheit), Organizacija za kontrolu kvalitete TÜV Austria, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa Navya.

Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima – sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima.

Razvoj senzorike je pri tome podjednako važan koliko i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, neophodni pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije. Testiranje autonomnog mini-busa s električnim pogonom na području Asperna već je započelo, a planirano je da nova autobusna linija u promet bude puštena početkom 2019. godine.

Autobus može zaprimiti do 11 putnika, može se kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi devet sati.

Gospođa Ulli Sima i gospodin Günter Steinauer

Komentiraj